IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва новата седмица с близо 200 пункта ръст*

Днешната търговия е факт, след като миналата седмица пазарът сложи край на триседмичната си губеща серия

17:30 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в понеделник с ръстове в очакване на нова порция данни за инфлацията, която трябва да бъде публикувана тази седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с близо 200 пункта (0,6%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 се повишава с 0,8%, докато технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибавя към стойността си 0,7%.

Днешната търговия е факт, след като миналата седмица пазарът сложи край на триседмичната си губеща серия. Тогава Dow прибави 2,6%, а S&P 500 3,7%. При Nasdaq Composite покачването бе от 4,1%.

Пазарите остават волатилни преди септемврийската среща на ръководството на Федералния резерв, на която централната банка на САЩ се очаква да отбележи трето поредно увеличение на лихвите от 0,75 процентни пункта в опит да се пребори с инфлацията.

Инвеститорите на Wall Street се ослушват за знаци дали евентуално бъдещото повишение на лихвите няма да е по-малко от очакваното, като се има предвид, че инфлацията се охлажда. Миналата седмица управителят на централната банка Джером Пауъл заяви, че е „силно отдаден“ на облекчаването на цените.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също обяви миналата седмица значително повишение на лихвите, което на свой ред помогна за охлаждането на поскъпването на долара.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, се свива с 0,6% до 108,35 пункта.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 3,275% и 3,431%.

Тази седмица инвеститорите обръщат поглед към данните за августовския индекс на потребителските цени, който трябва да бъде публикуван във вторник. Това ще е един от последните доклади за данни преди септемврийската среща на Фед. Нова информация за продажбите на дребно и индустриалното производство ще има в четвъртък.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава в понеделник. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят към цената си 1,3% до 94,03 долара за барел. От своя страна, тези върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,2% до 87,82 долара.

Златото също поскъпва с близо 0,5% до 1736,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още