IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасенията за свито търсене отново притискат цената на петрола*

Инвеститорите продължават да следят преговорите за ядрена сделка с Иран

10:16 | 12.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, тъй като опасенията за отслабнало търсене продължават да нарастват на фона на забавящия се икономически растеж, паричното затягане и блокиранията в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,59%, или 0,55 долара, до 92,29 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,78%, или 0,68 долара, до 86,11 долара за барел.

Сред пазарните участници има опасения, че перспективите пред търсенето се влошават на фона на забавящия се в световен мащаб икономически растеж и на огнищата на новозаразени в коронавирус в Китай, които доведоха до връщането на строгите противоепидемични мерки в страната.

Късно в петък министерството на финансите на САЩ публикува примерни насоки за съответствие с предложения план за таван на цената на руския петрол, фокусирани върху необходимата документация за частния сектор за програмата, която трябва да влезе в сила от декември. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Афейемо заяви, че Москва няма да има друг избор, освен да участва в плана.

От юни насам "черното злато" загуби близо една трета от стойността си, като изтри повишенията, отчетени заради руската инвазия в Украйна. През това време централните банки продължиха да затягат паричната политика в опит да забавят галопиращата инфлация.

"Сега изглежда, че на фокус е възможността за слабо търсене, що се отнася до рецесионните опасения и продължителните ограничения в Китай", каза Шон Лим, базиран в Малайзия петролен и газов анализатор в RHB Investment Bank Bhd.

В Китай - най-големия вносител на петрол в света - властите засилиха ограничителните мерки. Инвеститорите продължават да следят и преговорите по ядрената сделка с Иран, след като през уикенда Великобритания, Франция и Германия изразиха "сериозни съмнения" доколко Техеран е отдаден на постигането на ново споразумение

Миналия понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, решиха да намалият производството със 100 хил. барела на ден следващия месец, връщайки добива обратно на нивата от август. 

*Към 10:07 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още