IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори се разбягаха на тълпи при откриването на борсовата сесия*

Ескалацията на руската енергийна война срина акциите на Uniper с още 11,6%, цената на европейския газ се изстреля с 30% нагоре

11:18 | 05.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Поредната експлозия на цените на газа стресна инвеститорите в акции в Европа. Половин час след началото на търговията водещият германски индекс DAX спадна с 2,9% до 12 677 пункта. Водещият индекс за еврозоната EUROSTOXX50 се понижи с 2,1% до 3470 пункта. В Лондон FTSE 100 е надолу с 0,73% до 7228,21 пункта, а в Париж CAC 40 се понижава с 2,38% до 6019,72 пункта, предава CNBC. 

Фючърсите върху природния газ в Северозападна Европа, които отразяват цената на горивото на пазара на едро, скочиха с над 30% в началото на търговията в понеделник до 279 евро за мегаватчас. Те остават под най-високата си стойност, регистрирана в края на август. Преди няколко седмици тази стойност временно надхвърли 340 евро, а след това спадна до 214 евро. Причината за този спад на цените: преди няколко дни правителството на Германия обяви, че е напълнило газовите си хранилища и вече не желае да купува газ "на всяка цена". Ако цената на природния газ не достигне предишните върхове от над 300 евро, това ще бъде добър знак и ще се отрази положително на настроението в икономиката.

Контролираното от руската държава газово дружество „Газпром" удължи спирането на потоците през „Северен поток" късно в петък. Москва заяви, че това се дължи на технически проблеми. Европейските правителства определиха решението като икономическа атака в отмъщение за подкрепата им за Украйна.

През уикенда правителствата на Швеция и Финландия предложиха гаранции в размер на милиарди долари на компаниите за комуналните услуги, за да предотвратят срив в търговията с енергия. Политиците се опасяват, че загубата на вноса през „Северен поток" може да доведе до допълнителен скок в цените на електроенергията и да натовари комуналните услуги с парични плащания към борсите за търговия с енергия, които те трудно могат да изпълнят. Вълна от неуспешни плащания може да подкопае финансовата стабилност, смятат политиците. 

„Това ще доведе до нещо като Lehman Brothers в енергийната индустрия", заяви в неделя министърът на икономиката на Финландия Мика Линтиля. 

През уикенда коалиционното правителство на Германия също представи пакет от мерки за облекчаване на енергийните разходи. То иска да го финансира с планирано намаляване на извънредните печалби. За тази цел коалицията предвижда „таван на приходите за електроцентралите с ниска разходна база".

Това ще доведе до нещо като Lehman Brothers в енергийната индустрия.
Мика Линтиля
Министър на икономиката на Финландия

Този план води до значителни загуби в цените на акциите на RWE и Eon. Акциите на двете компании за комунални услуги се обезцениха съответно с 3 и 2,3%. В предборсовата търговия акциите се сринаха с повече от 7%.

Има и негативни новини от мениджърите на листваните на борсата компании. Тези мениджъри, наричани „вътрешни лица на компаниите“, са закупили забележително малко акции от собствените си компании през август. В същото време дружествата са докладвали пред органа за финансов надзор Bafin повече продажби на тези „инсайдъри“.

Сдържаността им е лош знак за Dax. През май те все още бяха оптимистично настроени, но през юни и юли членовете на управителните и надзорните съвети са купили малко акции на собствените си дружества - и те с право са били предпазливи.

Бързо решение на енергийната криза не се вижда, предупреждава пред N-tv Наим Аслам, главен пазарен анализатор в брокерската къща AvaTrade. Затова Европа е заплашена от икономическа катастрофа, пояснява той. 

Това отново генерира срив и в цената на акциите на доставчика на газ Uniper, който и без това изпитваше затруднения поради липсата на руски доставки. Акциите на групата от Mdax се сринаха с 11,6%. Тъй като компанията ще трябва да покрие нуждата си от природен газ от други източници в краткосрочен план, загубите ще достигнат 100 млн. евро на ден при сегашните цени, изчисляват анализаторите на банка Credit Suisse.  

*Актуално към 11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ну, ета сделали, но плахая вест е че повече няма какво да спираме ат Мордоре. Сейчас трябва да спираме да ядем. Отивам на поле да крада картошки от нива на съсед, а патом ще разбия склад на кооператив да открадна малко гречка, идет тежкие времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 28
evlogi
преди 1 година
1.1 млрд куб метра на месец...Часовникът вече все по-силно тиктака за кремълската дружина на Хаяско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 28
evlogi
преди 1 година
Последни опити на рубашките да задържат ситуацията...Оттук нататък вече почти нямат лостове за въздействие, след като СП 1 спря напълно.Реакцията на пазара е доста пресилена, предвид на това, че по СП 1 преди спирането му течаха само около 20% от капацитета му, около 1.2-1.3 млрд куб метра на месец.Само първите два плаващи терминала,които монтират в момента в Германия, и които ще влязат в употреба през декември и януари, ще доставят около 13 млрд куб метра на година, или 1.1 млрд куб метра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още