IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси приключиха август с понижения в очакване на рецесия

S&P 500 и Dow Jones записаха четвърта поредна сесия на спадове

23:23 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия за август с понижения, като S&P 500 и Dow Jones записаха четвърти пореден ден на спад, съобщава CNBC. Движенията на индексите отразиха опасенията сред икономисти и инвеститори относно агресивния подход на Федералния резерв на САЩ към покачването на лихвите в битката с инфлацията.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,88% до 31 511,22 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,78% до 3955,02 пункта.

И за двата индекса това беше четвърта поредна сесия на спад.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 0,56 на сто до 11 816,20 пункта.

Общо за август Dow е надолу с 4,1%, S&P с 4,2%, а Nasdaq с 4,6 на сто.

Инвеститорите продължиха да следят икономическите данни, които отразяват движението на икономиката към рецесия, като мнозина смятат, че икономическият спад ще послужи като причина за Фед да облекчи своите мерки за борба с нажежената инфлация. В петък обаче управителят на банката Джером Пауъл заяви, че Фед се ангажира да забави инфлацията и ще продължи да покачва лихвите дори в условия на рецесия.

Пазарите реагираха и на коментарите на управителят на регионалната банка на Фед в Кливлънд Лорета Местър, която каза, че основната лихва на централната банка на САЩ може да надмине равнището от 4% в следващите месеци. "Понастоящем смятам, че ще е необходимо да покачим лихвите до малко над 4% в началото на следващата година и да ги задържим на това ниво. Не очаквам Фед да намали целевото равнище за лихвата догодина", допълни Местър.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за частния сектор в САЩ, където компаниите са разкрили над два пъти по-малко работни места през август от очакваното, забавяйки темпа на наемане. Новооткритите работни места от частния сектор са нараснали със 132 хил. броя през август, докато месец по-рано повишението бе в размер на 270 хил. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от 300 хил. броя.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 31 август. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 31 август.

„Пазарите разчитаха на по-умерени повишения на лихвите, последвани от бързи понижения“, коментира Брад Макмилън от Commonwealth Financial Network. „Речта (на Пауъл) обаче показа ясно, че увеличенията ще бъдат по-големи, а съкращенията ще бъдат забавени с повече, отколкото се очаква“, добавя той.

На фона на тези новини книжата на голяма част от технологичните компании поевтиняха. Докато цената на акциите на Microsoft, Apple, Alphabet и Amazon се понижи съответно с 0,24%, 0,76 на сто, 0,41% и 1,27 на сто, книжата на Meta поскъпнаха с над 3,7%.

В сектора на енергийните компании акциите на ExxonMobil и Chevron поевтиняха съответно с 0,47% и 1,33 на сто.

Цената на книжата на Tesla се понижи с 0,40%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,181% и 3,288 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,07 на сто до 108,7 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент се понижи с 2,84% до 96,49 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 2,92% до 88,96 долара за барел.

Златото отчете месечен спад, като в последния ден от август цената му се понижи с 0,8 на сто до 1722,70 долара за тройунция. За месеца понижението възлиза на 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още