IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява, докато инвеститорите преценяват рисковете пред предлагането*

Инвеститорите са в очакване на заседанието на ОПЕК+ следващата седмица

09:53 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поевтинява във вторник, докато инвеститорите осмислят рисковете пред предлагането, включително възможността от намаление на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,58%, или 0,61 долара, до 104,48 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,14%, или 0,14 долара, до 96,87 долара за барел. Ден по-рано сортът поскъпна с 4,2% на фона на опасенията от потенциално прекъсване на доставките от Либия и силната бича прогноза, представена ден по-рано от Goldman Sachs Group Inc, според която петролът може да поскъпне още, особено на фона на недостига на други суровини, включително на природен газ. Въпреки сблъсъка между милициите в Либия, държавната петролна компания отчете продукция от около 1,2 млн. барела дневно в понеделник.

Предстои на 5 септември ОПЕК+ да проведе заседание. Миналата седмица Саудитска Арабия предупреди, че може да се наложи намаление в предлагането, с което да се стабилизира пазарът.

Поскъпването на „черното злато“ в понеделник изтри месечния спад, предизвикан от опасенията около световното икономическо забавяне и по-затегнатата парична политика, които може да навредят на потреблението.

Въпреки това Европа все още е в хватката на енергийна криза, а Европейският съюз (ЕС) продължава да налага санкции срещу Москва.

"Комбинацията от нови рискове за предлагането от Либия, заедно с несигурността около предстоящата среща на ОПЕК+, осигури тласък“, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "Въпреки това пазарът, в своите основи, се намира в по-спокойно състояние и в отсъствието на голямо прекъсване в предлагането или намеса от ОПЕК+, е трудно да се види значително поскъпване в краткосрочен план“, смята експертът.

*Към 09:36 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още