IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, докато опасенията за предлагането продължават да натежават на пазара*

Цената на "черното злато" може допълнително да се покачи на фона на недостига на други суровини, смятат от Goldman Sachs

09:44 | 29.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в понеделник, тъй като опасенията около предлагането натежават на инвеститорите на фона на обещанията от централните банкери за още лихвени повишения, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,31%, или 0,31 долара, до 101,30 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,62%, или 0,58 долара, до 93,64 долара за барел.

В Либия сблъсъците между милиции в столицата, довели до поне 23-ма убити, предизвикаха опасения, че допълнителни сътресения в страната може отново да поставят под риск петролните доставки. Иран заяви, че обмяната на мнения със САЩ около предложението на Европейския съюз (ЕС) за възобновяването на ядрената сделка ще се проточи и през следващия месец, което подкопа спекулациите, че подобно споразумение е неизбежно.

"Черното злато" е напът да отбележи трети пореден месечен спад в цената на фона на продължаващите опасения, че световният растеж ще се забави, докато централните банки продължат с агресивното си парично затягане. Миналата седмица управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ясно затвърди позицията си за борбата срещу инфлацията, като посочи, че сега не е моментът "за пауза или за спиране" на лихвените повишения.

С цел стабилизирането на пазара Саудитска Арабия намекна, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, може да бъде принудена да намали петролния добив. Само 48 часа след изявлението Ирак, Алжир, Бахрейн, Кувейт, Екваториална Гвинея и Венецуела публикуваха изявления, с които изразиха подкрепа към предложението. В четвъртък подобни ходове направиха и Конго, Азербайджан, Судан и Либия.

"Въпреки ястребовите** централни банки, поддържащи високи лихви и по-меки икономически перспективи петролът продължава своя възход, докато проблемите с предлагането поддържат нагласите мечи", каза Джеймс Уистлър, управляващ директор в Vanir Global Markets Pte в Сингапур.

От Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че "черното злато" може да поскъпне още, особено на фона на недостига на други суровини, включително на природния газ.

*Към 09:33 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
anubis19761
преди 1 година
Ястреби и гълъби все жестоки птици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още