IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се насочва към седмичен ръст на цените си*

Има разминаване в пазарните нагласи, смята анализатор

09:58 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол е напът да отбележи седмичен ръст на фона на перспективите за затегнато предлагане, докато вниманието на инвеститорите е съсредоточено върху предстоящата по-късно в петък реч от управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, предава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,02%, или 1,01 долара, до 100,35 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,09%, или 1,01 долара, до 93,53 долара за барел.

За последната седмица и двата сорта добавят по над 3 на сто към стойността си.

По-късно през деня предстои Пауъл да участва в икономически симпозиум в Джаксън Хол. Очакванията са той да затвърди позицията на банката за борбата с инфлацията, като пазарите ще се оглеждат и за сигнали какво следва след сегашния цикъл на парично затягане.

Още в началото на седмицата цената на "черното злато" започна да се покачва, след като Саудитска Арабия предупреди, че може да се наложи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да ограничат продукцията с цел да успокоят волатилния пазар. Други членове на картела, като Ирак, и Кувейт, изразиха подкрепа към предложението.

"Трудно е да се оправдае намаляването на доставките на сегашните ценови нива, но възможността от това предполага, че дъното за пазара не е твърде под скорошните достигнати нива", коментира ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън.

От юни насам суровината е изтрила близо една четвърт от стойността си поради нарастващите опасения от световно икономическо забавяне. Възможността от възстановяване на ядрената сделка с Иран, което може да доведе до ръст в доставките, допринесе за мечите нагласи на пазара.

"В момента има разминаване в нагласите", смята Джейм Уистлър, управляващ директор на Vanir Global Markets. "От една страна, Саудитска Арабия намеква, че фючърсите са с по-ниска цена спрямо реалността на физическия пазар. От друга, има ястребов** Фед, който подсилва опасенията от лихвени повишения и нарастващата възможност за сделка с Иран", каза Уистлър.

*Към 09:42 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още