IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се студена зима за световните акции

Мнозинството от анализатори, участвали в анкета на Ройтерс, понижиха оценките си за повечето основни борсови индекси за края на годината

09:17 | 25.08.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Задава се тежка зима за световните акции, прогнозират анализатори в анкета на Ройтерс, които понижиха оценките си за повечето основни борсови индекси за края на годината в сравнение с изчисленията си отпреди три месеца и предупредиха, че рисковете за тази и без това вече мрачна перспектива са в посока надолу. 

През по-голямата част от последното десетилетие акциите записаха отлично представяне, но днес не успяват да се отърсят от дълбоките ценови спадове от първата половина на годината поради притеснения за състоянието на световната икономика, което сочи, че може да е налице фундаментална промяна.

Повечето индекси достигнаха годишните си дъна през второто тримесечие и отбелязаха известен напредък оттогава, но все още не са се възстановили от загубите от началото на годината до момента. Глобалният борсов индекс MSCI все още е надолу с 16% за годината. 

„Колкото и примамлив да беше този подем... все още не е нищо повече от подем на мечи пазар. Предупреждаваме инвеститорите да не бъдат въвлечени в опасност“, коментира пред Ройтерс Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management.

„Инфлацията далеч не е укротена, прогнозите за печалбите трябва да бъдат коригирани, а ентусиазмът на фондовия пазар просто не се подкрепя от друга пазарна динамика.“ 

Проучвания на Ройтерс, проведени в периода от 9 до 23 август сред над 150 анализатори на пазара на акции, показват, че почти всички от 17-те включени индекса се очаква да отбележат само едноцифрени повишения през останалата част от годината. Ако стане така, всички те няма да могат да покрият двуцифрените спадове, реализирани от началото на годината.

Налице е също и много несигурност относно това дали борсите дори биха достигнали тези средни оценки, които вече бяха понижени от предишни проучвания.

Над 60% от анализаторите, които са отговорили на отделен въпрос, 58 души от 95, са посочили, че рисковете за техните прогнози за края на 2022 г. са изкривени в посока надолу. Останалите 37 участници са казали, че перспективите са възходящи. 

Забавящият се растеж на световната икономика в съчетание с повишаването на лихвените проценти от централни банки по целия свят вероятно ще попречат на цените на акциите да достигнат предишните върхове или да докоснат нови. 

„Очакваме продължително забавяне на импулса на растеж, което означава спад на пазара на акции. Въпреки че редица скорошни макроданни са благоприятни, ние вярваме, че това не променя основния сценарий“, казва Себастиан Редлър, ръководител на европейската стратегия за акции в американската банка Bank of America.

Като основни рискове за пазарите на акции Редлър подчертава агресивното затягане на политиката от страна на Федералния резерв на САЩ, потенциалния недостиг на доставки на природен газ в Европа и дълговата криза в Китай. Въпреки че се очаква тези фактори да поддържат висока волатилност за годината, стратезите са разделени почти поравно относно въпроса за евентуални разпродажби на техните местни пазари за същия период. 

Над три четвърти от отговорилите на допълнителен въпрос, 83 души от 108, очакват волатилността на местния им пазар да нарасне през следващите три месеца. За малко над половината, 57 от 108, има малка вероятност за нови масови разпродажби през последното тримесечие на годината. Прогнози за вероятни разпродажби и пазарна волатилност през последното тримесечие. Графика: Ройтерс Прогнози за вероятни разпродажби и пазарна волатилност през последното тримесечие. Графика: Ройтерс

На фона на очакванията световните фондови борси да завършат годината на червено най-песимистични са прогнозите за европейските пазари, изправени пред задълбочаваща се икономическа криза. Скорошното възстановяване на европейските акции се очаква да спре и да не достигне нивата си от края на 2021 г. повече от година заради опасенията от криза с енергийните доставки, забавяне на растежа и главоломна инфлация.

Дори широкият американски борсов индекс S&P 500 се очаква да приключи 2022 г. с почти 10% по-ниско ниво от началото на годината. 

Само акциите на нововъзникващи пазари като Индия, Бразилия и Мексико се прогнозира да отбележат значителни повишения през 2022 г. Британският индекс FTSE се очаква да нарасне с около 1% тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още