IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ ще забави темпа на затягане през септември, показа проучване

Инфлацията в САЩ ще остане над целевото равнище поне до 2024 г., смятат икономисти

14:23 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) на заседанието си през септември на фона на очакванията, че инфлацията е достигнала своя връх и нарастващите опасения за рецесия, показа проучване на Ройтерс сред икономисти.

Въпреки че инфлацията в САЩ се задържа на най-високото си равнище от 40 години, през миналия месец покачването на цените се забави, което мотивира инвеститорите да понижат прогнозите си до 50 б.п. ръст.

В последните два месеца централната банка увеличи лихвите с по 75 б.п., като през юли управителят Джером Пауъл посочи, че "вероятно ще стане подходящо да се забави темпът на покачване" на лихвите, но че решението през септември ще зависи от постъпилите дотогава данни.

Повечето икономисти в анкета на медията, проведена в периода 16-19 август, предвиждат ръст от половин процентен пункт. Ако очакванията се оправдаят, това ще покачи основната лихва до диапазон от 2,75%-3,00%.

От всички 94 анкетирани икономисти 18 очакват банката да предприеме трето повишение от 75 б.п.

Общият лихвен ръст от 225 б.п. от март насам увеличи вероятността от рецесия, като според проучването има медианна възможност от 45% това да се случи в рамките на година. За сравнение - през юли прогнозите бяха за 40% възможност.

"Рецесията е необходимо зло и единственият начин да стигнем там, където искаме да бъдем - където хората не трябва да губят всичките си пари заради по-високите цени", каза Филип Мари, страши стратег за САЩ в Rabobank.

37 от 48 икономисти смятат, че щатската икономика ще премине през спад в следващите две години, който обаче ще бъде кратък и плитък. Според десет от анкетираните той ще бъде продължителен и плитък, докато само един е посочил, че ще е дълъг и дълбок.

Що се отнася до инфлацията, прогнозите са тя да остане над целевото равнище на Фед от 2% до поне 2024 г., като ще достигне средно 8% и 3,7% през съответно тази и следващата година. Това може да мотивира централната банка да повиши лихвата до по-ограничаващо равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още