IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с енергийните доставки не успяха да помрачат настроението на борсите в Европа

Книжата на Uniper поскъпнаха с близо 10%, след като компания заяви, че може да използва американски газ вместо втечнен такъв от Австралия за зимния сезон

19:35 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Монитор в сградата на фондовата борса във Франкфурт. Снимка Alex Kraus/Bloomberg
Монитор в сградата на фондовата борса във Франкфурт. Снимка Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата с ръстове, докато инвеститорите оценяват икономическите ефекти от паричните политики на централните банки, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,16 на сто до 440,87 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,74% до 13 795,85 пункта.

Френският измерител CAC отчете повишение от 0,14% до 6553,86 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 34,98 пункта, или 0,47%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 7500,89 пункта.

Във фокуса на инвеститорите отново беше енергийната криза в региона, която заплашва редица икономики заради прекъсванията в доставките на руски петрол и газ. По-рано в петък стана ясно, че европейска банка е приела да обработи плащането на транзита за руския петрол през Украйна, съобщиха словашката рафинерия Slovnaft и още един източник, цитирани от Ройтерс. Така е била отстранена причината за спирането на петролните доставки за Централна Европа миналата седмица. Това плащане, ако бъде потвърдено от всички страни, ще представлява етап към възстановяване на подаването на петрол към Чехия след едноседмично прекъсване и ще създаде необходимите условия за бъдещи плащания на транзита за региона.

По отношение на новите икономически данни, промишленото производство в ЕС нараства с 3,2% през юни спрямо същия месец на 2021 г. и с 0,6% на месечна база. Отчетеният ръст в еврозоната е в размер на съответно 2,4% за година и 0,7% за месец.

Основните европейски индекси в края на редовната търговия в петък (12 август). Основните европейски индекси в края на редовната търговия в петък (12 август).

Междувременно бяха публикувани данни за инфлацията в Испания, която продължава да се ускорява през юли на годишна база, достигайки ниво от 10,8%. За сравнение - през юни показателят направи изненадващ скок нагоре до 10% от майското равнище от 8,5%, изтривайки надеждите, че инфлацията в четвъртата по големина икономика в еврозоната е достигнала своя връх.

При индивидуалните акции книжата на британската компания Mondi поскъпнаха с над 11%, с което тя оглави Stoxx 600, след като се съгласи да продаде своя руски бизнес за 1,56 млрд. долара.

Цената на акциите на германската енергийна компания Uniper се повиши с близо 10%, след като дружеството заяви, че може да използва американски газ вместо втечнен такъв от Австралия в опит да подобри снабдяването през зимата.

В дъното на Stoxx 600 се озова германската компания за спирачни системи за железопътен транспорт Knorr Bremse, чиито книжа поевтиняха с 11% заради слаб финансов отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още