IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, докато инвеститорите са в очакване на нови данни за пазара*

Ефектът от по-слабата щатска инфлация бе краткотраен, смята анализатор

10:09 | 11.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва, докато инвеститорите са в очакване на данните за пазара, които предстои да бъдат публикувани по-късно през деня, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,14%, или 0,14 долара, до 97,54 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,10%, или 0,09 долара, до 92,02 долара за барел. В сряда сортът поскъпна с 1,6%, след като официалната статистика показа леко забавяне на щатската инфлация през юли до 8,5% на годишна база (спрямо 9,1% през юни). Същевременно данните за щатските резерви показаха ръст.

Цената на "черното злато" падна до шестмесечно дъно по-рано този месец, докато рецесионните опасения все още натежаваха на инвеститорите. Скорошните ценови спадове изтриха ръстовете, предизвикани от войната в Украйна и наложените заради нея санкции срещу Москва.

"Въпреки че данните за по-ниската от очакваното щатска инфлация дадоха тласък на рисковите активи, при петрола това бе сравнително кратковременно", коментира Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур.

В началото на август Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобриха леко увеличение на доставките, като предупредиха, че членовете имат "силно ограничен" свободен капацитет. Останалият буфер трябва да бъде използван "много внимателно в отговор на сериозни нарушения на доставките".

Предстои по-късно през деня ОПЕК и Международната агенция по енергетика да публикуват своите доклади за състоянието на петролните пазари.

Въпреки че пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки, разликата в спредовете се е свила, което предполага, че има известно облекчение на затегнатата ситуация. Спредът на WTI между двата му договора сега е в размер на 77 цента за барел спрямо 2,88 долара преди месец. Спредът на Брента сега е в размер на 1,22 долара за барел.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още