IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При каква лихва Фед ще спре курса нагоре?

Пазарът е включил в оценките си политика на Фед, предвиждаща лихви над 3% през 2023 г., мнозина дори очакват повече

20:53 | 06.05.22 г. 2
<p>
	Кога Пауъл ще отстъпи назад? <em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Кога Пауъл ще отстъпи назад? Снимка: Al Drago/Bloomberg

И така - Федералният резерв премина към най-агресивното повишаване на лихвите след май 2020 г. Но никой не знае със сигурност докъде може да стигнат нивата им, пише Bloomberg.

След като членовете на Федералният комитет по отворените пазари стартират месеца на публични изяви, сигнали за възгледите им по три ключови въпроса вероятно ще диктуват пътя напред за лихвените проценти и икономиката: колко високи трябва да станат лихвите, за да върнат инфлацията към целта на Фед от 2%; колко силно комитетът иска да се завърне към тези 2%; достатъчно силно ли го иска, за да предизвика рецесия.

Пазарите реагираха с ръстове в сряда, след като гуверньорът на централната банка Джером Пауъл заяви пред репортери, че Фед ще премине към увеличаване на лихвите с 0,5%, но не обмисля активно по-агресивно увеличение от 75 базисни пункта. И все пак тази кратка отсрочка, която може да дойде с висока цена, не премахна по-широката несигурност, надвиснала над икономиката. Инфлацията остава на най-високото ниво от 40 години насам и макар че повечето инвеститори и икономисти са съгласни, че ще се забави през идните месеци, те не са единодушни какво ще се случи след това.

Пазарът е включил в оценките си политика на Фед, предвиждаща лихви над 3% през 2023 г., като централната банка вероятно ще премине към големи лихвени увеличения през идните месеци, за да стигне по-бързо до това ниво. Има обаче големи различия в индивидуалните прогнози. Някои смятат, че пазарът изпреварва събитията. В контраст с тези твърдения са очакванията на бившия финансов министър Лорънс Самърс и професора по икономика от Харвардския университет Кенет Рогоф, според които централната банка на САЩ може да увеличи лихвите до 5%.

Мнозина все още се придържат към някаква версия на идеята, че инфлацията се ускорява основно от трусовете във веригите на доставка, които ще се възстановят на даден етап. Те забелязват положителни признаци за преобръщане на тенденцията, включително при употребяваните автомобили. Според тях инфлацията е “преходна”, просто вече не използват тази дума.

Целият анализ вижте в материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 2 години
Първоначалното покачване води до оскъпяване на заемите и до опити за допълнително покачване на цените . Чак , като минат години ефектът започва да е ползотворен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още