IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредък в преговорите между Русия и Украйна вдъхна оптимизъм на борсите в Европа

Почти всички сектори изплуваха на зелена територия в сряда

20:11 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда на фона на възобновения оптимизъм за напредък в преговорите между Русия и Украйна и докато глобалните пазари очакват новите решения за паричната политика и икономическите прогнози на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с около 3%, а големите борси и почти всички сектори изплуваха на положителна територия. Технологичният сектор напредна с над 6,5% и поведе ръстовете, а секторът на комуналните услуги не се вписа в тенденцията и се понижи с 0,8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 1,62% до 7291,68 пункта. Германският DAX е нагоре с 3,76% до 14 440,74 пункта. Френският CAC 40 напредна с 3,68% до 6588,64 пункта.

Регионалните пазари получиха подкрепа от съобщения за постигнат напредък в преговорите между Русия и Украйна за постигате на сделка за мир. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че някои части от евентуално споразумение са близо до договаряне, а „неутралният“ статут на Киев е „сериозно обсъждан“.

На корпоративния фронт книжата на BMW поскъпнаха с 4,3% макар германският автомобилен гигант да предупреди, че не може да даде точна прогноза за бъдещето заради геополитическата несигурност в Европа и че продължава да очаква нарушения на производството заради войната на Русия в Украйна. Но главният изпълнителен директор на Оливер Ципсе заяви пред CNBC, че последиците от затруднените вериги за доставка се подобряват.

Цената на акциите на гиганта в продажбите на дрехи Inditex се понижи с 1,5%, въпреки че испанската компания обяви рязък ръст на приходите през 2021 г. и допълни, че продажбите във физическите магазини и онлайн между 1 февруари 13 март са с 33% над нивото спрямо същия период на миналата година.

Книжата на най-голямата германска енергийна компания E.On поевтиняха с 0,5%, след като тя съобщи, че очаква основната ѝ печалба тази година да намалее заради отказа от ядрена енергия и допълни, че войната в Украйна може да подкопае стойността на деля ѝ в газопровода „Северен поток“ 1.

Международните пазари като цяло са положително настроени преди края на двудневното заседание на Федералния резерв в сряда, на което централната банка се очаква да повиши лихвите с четвърт пункт, първо повишение от 2018 г.

Наблюдатели очакват също централната банка да обяви нови тримесечни прогнози, които може да покажат пет или шест повишения на лихвите тази година. Очаква се Фед да обяви решението си за лихвите и икономическите си прогнози по-късно днес, а след това председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да даде пресконференция.

Нашествието на Русия в Украйна продължава да доминира международното внимание. Руската държава трябва да плати лихви за 117 млн. долара по две суверенни еврооблигации в сряда, първата от четири дати за плащане на кредитори само през март, в момент когато страната е изправена пред перспективата за спиране на плащанията по дълга си.

Това се случва, след като международни санкции срещу Руската централна банка блокираха значителна част от резервите в чуждестранна валута на страната заради нашествието на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още