IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската инвазия изпрати Nasdaq на територията на мечи пазар*

Ходовете на Москва надминаха и най-лошите очаквания на пазарните играчи

17:46 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвазията на Русия в Украйна потопява на червена територия водещите щатски индекси в четвъртък, а технологичният показател Nasdaq Composite навлиза в територията на мечи пазар, съобщи CNBC.

Бенчмаркът отбелязва спад от 0,98%, или 127,82 пункта, до 12 909,66 пункта, което е с около 20% под върха от ноември 2021 г.

Широкият барометър S&P 500 намалява с 1,49%, или 63,02 пункта, до 4162,48 пункта, след като премина на територията на корекция.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 2,19% от стойността си, или 726,88 пункта, до 32 404,88 пункта. Показателят е с около 12% под рекордното си равнище

В четвъртък сутринта руският държавен глава Владимир Путин анонсира военна операция в Украйна и предупреди останалите държави да не се намесват, защото това би довело до "последствия, които никога не са виждали". Руският президент мотивира тази операция с необходимостта да бъдат защитени гражданите на Източна Украйна.

Малко след това украинският президент Володимир Зеленски се обърна в емоционално обръщение на руски език към руснаците "не като президент, а като гражданин на Украйна". В него той коментира, че образът на Украйна, който се гради в руските медии, е съвсем различен от реалността.

Руската инвазия „е наистина по-зле от базисните очаквания, които ние или пазарите имахме. Смятам, че на практика говорим за още 5-6% спад, които биха ни доближили до 20% или до територията на мечи пазар“, каза главният стратег по капитали за САЩ в Deutsche Bank Бинки Чадха.

Цената на световния бенчмарк Брент достигна 7-годишен връх в четвъртък и премина границата от 100 долара за барел, a американският сорт West Texas Intermediate (WTI) също е близо да достигне ценово равнище от 100 долара.

Доходността по 10-годишните щатски облигации намалява до 1,927%, а златото поскъпва до 1924,60 долара за тройунция.

Индексът на волатилността Cboe достигна ниво от 37 пункта в четвъртък, което е близо до най-високите нива за годината.

В четвъртък европейските борси се сринаха още сутринта, а общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна до най-ниското си ниво тази година, като отбелязва спад от 3,29% в късния следобед в четвъртък.

„Най-лошият сценарий на руска инвазия отвъд сепаратистките райони е шок за капиталовите и петролни пазари. Последиците може да имат голям негативен ефект върху европейската икономика, която впоследствие ще свие умерено активността в САЩ“, каза главният икономист за САЩ в Oxford Economics Кати Бостянчич.

„Изправен пред такава несигурност и негативни икономически последици, Федералният резерв на САЩ вероятно ще повиши лихвите с 25 базисни пункта през март“, смята експертът.

На Wall Street цари масово разпродаване. Акциите на Apple поетиняват с 2,82%, тези на Bank of America и JPMorgan Chase изтриват по над 4% от стойността си. Ценните книжа на Tesla също поевитняват с 1,29%.

Сред активно търгуваните са компаниите за енергия и отбрана. Цената на акциите на Exxon Mobil намалява леко с под 1%, тази на Lockheed Martin се увеличава с 0,33%, а на Raytheon Technologies намалява с 2,66%.

„Инвеститорите трябва да очакват големи санкции срещу Русия, които ще забавят растежа и ще наложат възходящ натиск върху цените на суровините“, написа Денис ДеБюшер от 22V Research. „Това, колко време ще отнеме на тази криза да се развие, ще определи какво ще е влиянието върху инфлацията, финансовите условия и растежа“, допълни експерът.

* Към 17:28 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още