IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата седмица носи песимизъм на американските индекси

Основен двигател на пазара в понеделник бе новата порция отчети

23:36 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите американски индекси започват новата седмица преобладаващо със спадове, докато инвеститорите анализират поредната порция отчети и очакват данни за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average остана без промяна в понеделник. От своя страна широкият измерител S&P 500 се сви с 0,4%, а технологичният Nasdaq Composite изтри 0,6%. Водещите показатели левитираха между ръстовете и спадовете през по-голяма част от сесията, преди да преминат окончателно на червено.

Тримесечните отчети отново бяха сред основните двигатели на търговията в понеделник. Акциите на търговеца на дребно Tyson Foods поскъпнаха с 12,3%, след като резултатите ѝ се оказаха над очакванията. Книжата на Zimmer Biomet обаче поевтиняха с над 9% след незадоволителен отчет.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 0,2%, продължавайки тенденцията от петък след добър отчет. Meta също продължава тенденцията от миналата седмица със спад на цената от над 5%.

Досега 56% от компаниите в състава на S&P 500 са публикували резултати, като 77% са над очакванията за печалба, а 76%х над тези за приходи, показват данни на FactSet. Въпреки това имаше и някои отчетливи разочарования, включително Meta, която предизвика значителни разпродажби за някои активи.

Книжата на Netflix продължават да се затрудняват, като в понеделник поевтиняват с близо 2%, след компанията публикува по-слаба прогноза през януари. Спадът бе подтикнат и от позицията на инвестиционната фирма Needham, според която сегашната стратегия на компанията не може да ѝ спечели войната за зрители на стрийминг платформите.

Очаква се над 70 компании от S&P 500 да публикуват резултати тази седмица. Три компании от Dow също ще представят тримесечни данни, сред тях са и Disney и Coca-Cola.

Пазарите изпратиха силна седмица. S&P и Nasdaq Composite напреднаха в петък и отчетоха най-добрата си седмица от декември насам. Dow на свой ред бе на червено в петък, но записа ръст от над 1% за седмицата. Russell 2000 пък отчете първата си седмица на ръстове от пет.

В понеделник силно поскъпване имаше и при книжата на Spirit Airlines, които прибавиха над 17%, след като Frontier Airlines обяви сделка за сливане със своя нискотарифен конкурент. Новината изглежда повдигна настроението в целия сектор: акциите на United и Delta Air Lines също поскъпнаха със съответно 3,8% и 2,7%.

Акциите на Peloton увеличиха цената си с близо 21%, след като през уикенда се появиха съобщения, че компании като Amazon и Nike имат интерес да купят производителя на спортно оборудване.

Инвеститорите са в очакване на ключови данни за инфлацията в САЩ тази седмица. В четвъртък от министерството на труда ще публикуват актуалното четене на индекса на потребителските цени за януари. Очакванията са данните да покажат, че инфлацията се е ускорила до 7,2% спрямо година по-рано, което – ако се потвърди – ще е най-бързият темп на растеж от февруари 1982 г.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 1,921% и 2,223%.

Доларовият индекс се свива леко до 95,43 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава. Фючърсите върху американския лек суров петрол изтриват от цената си 1% до 91,36 долара за барел, а тези върху сорта Брент – 0,6% до 92,71 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,8% до 1822,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още