IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо доходността по държавните облигации се повишава значително

Последиците от срещата на ЕЦБ миналия четвъртък и изненадващо добрите данни за пазара на труда тласкат възвръщаемостта нагоре

08:50 | 07.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Обратът в лихвената политика става все по-очевиден. В петък добрите данни за пазара на труда в САЩ допринесоха за това доходността по десетгодишните американски държавни облигации да скочи до почти 1,9%. Петгодишните облигации сега са на ниво от почти 1,8% - и по този начин в диапазон, който дори десетгодишните не са достигали от дълго време.

Това оказва заразен ефект върху доходността по германските държавни ценни книжа, която също се повишава. С ниво от 0,2% десетгодишните облигации вече са доста стабилно на положителна територия след дълъг период на загуби. А петгодишният матуритет току-що мина над нулата.

Повишението е повсеместно: Италианските десетгодишни държавни облигации, които през миналата година дълго време бяха под 1%, сега надхвърлиха 1,7%. След приспадане на инфлацията обаче голяма част от облигационния пазар все още е на червено, пише германският Handelsblatt.

В САЩ водеща роля играе пазарът на труда. Според новите данни от петък през януари са били създадени 467 000 нови работни места извън селското стопанство. Средното очакване на икономистите беше само за 150 000, тъй като имаше опасения, че омикроновата версия на Covid-19 може да забави възстановяването. Данните отново показаха, че пазарът на труда е бил по-горещ, отколкото мнозина смятаха досега - американският икономист Пол Кругман вече призна, че е грешал.

Освен изненадващите януарски данни министерството на труда ревизира данните си в посока нагоре и за края на миналата година. Увеличението през декември нарасна от 199 хил. новооткрити работни места на 510 хил., докато броят през ноември се е повишил от 249 хил. на 647 хил. Само за тези два месеца първоначалните данни са били ревизирани със 709 хил. броя. Ревизиите са част от годишните корекции на ресорното министерство.

За Европа решаващо беше заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. След известни неясноти пазарите го възприеха като ясен завой към по-строга парична политика.

Пазарите и експертите преливат от оценки за повишенията на лихвените проценти

И още нещо любопитно: В петък американската банка Morgan Stanley прогнозира „най-голямото количествено затягане" на паричната политика в световен мащаб. Това затягане обикновено настъпва, когато централната банка спре да заменя падежиращите лихвени книжа с нови покупки.

През дванадесетте месеца от май нататък това е основният начин, по който 2,2 трилиона долара ще бъдат изтеглени от пазарите, смятат анализаторите, цитирани от Ройтерс. Това, което е особено забележително, е, че експертите дори очакват ЕЦБ да затегне политиката си по-бързо, отколкото Федералният резерв на САЩ (Фед).

При това те включват преките средносрочни заеми на ЕЦБ за банките, известни под абревиатурата TLTRO. Тези заеми обаче почти не бяха засегнати в пресконференцията след заседанието на ЕЦБ.
След затягането на лихвените проценти от страна на Фед преди седмица и посочения от ЕЦБ завой в четвъртък пазарите и експертите са препълнени с оценки за това колко още повишения на лихвените проценти се очакват през тази година. В САЩ вероятно ще има пет повишения на лихвените проценти, а в еврозоната - до две. Въпреки това през уикенда ръководителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало предупреди да не се правят твърде бързи заключения за темпа на повишенията.

А също през уикенда членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот заяви, че очаква увеличение на лихвените проценти още през четвъртото тримесечие. Това е бърза промяна в неговото мнение, защото в края на декември 2021 г. той очакваше първото увеличение да е в началото на 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Сега се прилага грешен основен метод за емитиране на пари. Местната проява на разпространената в света държавна парична грешка поразява националното стопанство. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация и други щети. Поразени са бедни и богати. Правителството взима заеми за да плати щети от паричната неправилност и отложи началото на финансов крах. Централната банка няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. Всички са жертви на държавната неправилност при емитиране на пари. Ако се прилагаше правилен основен метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е обществено устойчиво развитие. Въвеждането на правилен основен метод за емитиране на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още