IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоганизацията на ЕЦБ

Инфлацията унищожава покупателната способност и спестяванията, трови икономиката и прави хората бедни

07:53 | 04.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка:&nbsp;Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

През януари потребителските цени в Турция се повишиха с почти 50% на годишна база. Много хора вече не могат да си позволят храна, електричество, бензин, лекарства. Турция, която дълго време беше страната икономическо чудо, обеднява. Президентът Реджеп Таийп Ердоган, който вярва, че може да преустанови действието на основните закони на икономиката и да се бори с инфлацията чрез изкуствено занижени лихвени проценти, води страната си към икономическа пропаст.

Държавите от ЕС и еврозоната са далеч от турските условия. Но дори в зоната, обхваната от Европейската централна банка (ЕЦБ), цените наскоро се повишиха с 5,1%. Това е нов рекорд за еврозоната.

Е, сега Бордът на директорите на ЕЦБ се събра, за да обсъди ситуацията. Човек би си помислил, че ще бъдат предприети действия. Но ЕЦБ изглежда парализирана, а председателят ѝ Кристин Лагард очевидно преживява инфлационен шок. Основният лихвен процент остава нула процента. Покупките на облигации на стойност милиарди евро месечно продължават.

След като Лагард дълго време отричаше, че изобщо има проблем с повишаването на цените, тя все още търси изход. На заседанието си в четвъртък европейският регулатор реши да остави основните си лихвени проценти без промяна, докато инфлацията в еврозоната не се забави до целевото равнище от 2%.

Инфлацията може да остане по-висока за по-дълго от очакваното, но ще се забави през 2022 г., каза Лагард по време на пресконференция след заседанието на банката в четвъртък.

Кармен Райнхарт, вицепрезидент на Световната банка, обяснява пред Тим Бартц от Der Spiegel колко сериозно е положението. Райнхарт е експерт по финансовите кризи и е сред най-цитираните икономисти в света. Тя смята, че инфлацията се превръща в постоянен проблем и отправя остра присъда към централните банки, включително ЕЦБ.

„Често сравняваме днешната ситуация със 70-те години, когато за последен път световната икономика трябваше да се справя с високи нива на инфлация. Разликата е, че тогава имаше един-единствен шок в предлагането - високите цени на петрола. Днес навсякъде има недостиг“, казва тя.

„Централните банки не успяха да реагират на инфлацията своевременно и по подходящ начин. Това е още една от горчивите прилики със 70-те години. Опасното е, че тези, които отлагат решенията, посяват семената за по-късни, драконовски мерки", отправя тя и остро предупреждение към регулатора във Франкфурт.

Влиянието на политиците върху централните банки е огромно, особено в Европа. „Централните банки са независими само на хартия. Дългът е твърде висок, а централните банки действат твърде колебливо. Ситуацията е изключително опасна“, продължава още Кармен Райнхарт.

И така – без да сме склонни да изпадаме в излишни нервни кризи, може би е време да се притесним - от централните банкери и политиците, които отказват да погледнат реалността в очите. Инфлацията унищожава покупателната способност и спестяванията, трови икономиката и прави хората бедни. А ердоганизацията на ЕЦБ представлява реална опасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
troika
преди 2 години
Кавръков, дори да я сменят, какво ще промени новия на този пост? Мислиш ли, че има някаква самостоятелност в решенията на тази жена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
vaallko
преди 2 години
Нещо не по темата. Нашите други приятели САЩ и те нещо бъркат Калофер с Калифорния. Явно не е поради незнание, като се казва просто бизнес - политически. Как да им вярваш на такива хора. Руснаците в тази област също направиха издънки, по същата причина. https://***.segabg.com/hot/category-foreign-country/sasht-makedoncite-sa-otkrili-amerika-predi-kolumb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Лично аз съм писал е-мейли и до ЕЦБ и до вестник Билд по темата .От Европейската банка ми отговриха със закъснение от почти 2 месеца ,но ми отговориха .Адресите ги има в сайта на банката и въпреки че отговора беше почти стандартен,апелирам всеки български и грамотен гражданин да ги залее със въпроси и коментраи относно тяхната политика .Вече сме 2022 година и света е глобален ,и всеки жител на ЕС ,независимо от това къде живее може да излее волята,мнението си за всичко към всяка една институция.Тази банка трябва да разбере че ние ,гражданите на ЕС,и българи и всяка друга нация не спи и не сме глупави да ни лъжат и да ни ограбват .Затова действайте ,и не ги оставяйте намира ,те трябва да разберат че натиска няма да спре и ако не си изпълняват длъжностите да се махат ,ако е нужно насила да бъдат изхвърлени защото това са престъпници .Дори в последния ми е-мейл към банката им написах че техните действия граничат с престъпността .Това е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
Евала за заглавието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
vaallko
преди 2 години
Европейския съюз, явно е достигнал дъното, щом на такива важни постове се назначават толкова компрометирани личности. Фaкт e чe ceгaшният пpeдceдaтeл нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд Kpиcтин Лaгapд пpeз дeкeмвpи 2016-a бe ocъдeнa oт фpeнcкия съд нa Peпyбликaтa. Toзи фaкт бe шиpoкo oтpaзeн oт пoчти вcички пpecтижни мeждyнapoдни мeдии. Cлeд вcички тeзи дeтaйли e лoгичeн въпpocът зaщo нeзaвиcимo oт cкaндaлa и ocъдитeлнaтa пpиcъдa Kpиcтин Лaгapд ocтaвa зa втopи мaндaт нaчeлo нa MBФ ? И тo cлeд кaтo нeйния cънapoдник Дoминик Cтpoc Kaн бe бyквaлнo изxвъpлeн oт тaзи пoзиция - пoдaдe ocтaвкa oт лидepcкия пocт нa MBФ cлeд кaтo пpeз 2011-a бe oбвинeн в CAЩ в ceкcyaлнo нacилиe. Oбвинeниe, кoeтo ce cpинa в cъдa, нo Дoминик Cтpoc Kaн бe paзcипaн и кaтo финaнcиcт и кaтo пoлитик. Oбяcнeниeтo e oтнoвo в пoлитикaтa. Toзи път в гoлямaтa. Kaквo излизa в зaключeниe ? Лицe, кoeтo e ocъдeнo зa нeбpeжнocт, пpoявeнa кaтo виcш дъpжaвeн cлyжитeл, кoятo кocтвa нa дъpжaвaтa 404 милиoнa eвpo, мoжe дa oглaви EЦБ. Лицe, зa кoeтo нe ca oтпaднaли cъмнeниятa, чe e пpoявилo тaзи нeбpeжнocт, зa дa издeйcтвa финaнcoвa бизнec пoдкpeпa зa пoлитичecкa кayзa. He ви ли звyчи кaтo peaлити шoy oт бългapcкaтa дeйcтвитeлнocт. Caмo, чe тaзи бългapcкa дeйcтвитeлнocт ce paзигpaва пo виcшитe пoлитичecки и финaнcoви eтaжи нa Eвpoпa. Taзи Eвpoпa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Финансите на милиони европейци биват унищожавани от жената на снимката,куклата на конци,осъдена през 2016 годин за злоупотреби по арбитражно дело.Съда във Франция отсъжда че Лагард е ощетила Франция за над 400 милиона евро.И тази жена,в момента управлява банката на Европа-ЕЦБ.Тази жена дирижира лихвите в Европ.Време е хората,гражданите да се събудят и тя да бъде буквално изритана от там,защото вече е станало късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Инфлацията е един от начините да се свали дълговия товар на правителствата (и на някои още среди). В извстен смисъл, това е може би най-безболезнения начин и за управляващи елити и за управлявано население. Поставени пред избора да продължат играта на социални държави и дефакто да свалят жизнения стандарт на населението или да предприемат мерки, които по друг начин да създадат напрежения в обществото, те явно са избрали инфлацията. Поне за сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още