IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е промяна в икономическата политика на САЩ след изборите?

2024 г. се очертава като втората най-лоша .за националния дълг на САЩ, като се изключат кризисните години, посочи Андрея Стоянович от FINBOLD

21:30 | 25.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политиката за теглене на заеми в САЩ се е променила през годините, но виждаме система в криза – голяма държава, с огромна икономика, с големи национални и международни задължения, от една страна, а от друга страна има неефективност в разходите, както и грешки в управлението и няколко големи кризи. Този коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Андрея Стоянович, финансов репортер във FINBOLD – платформа, която предоставя широко покритие на новини от различни финансови пазари.

Проучване на Finbold твърди, че американският дълг е нараснал с 26,3 трлн. долара за последните 15 години след като правителствените разходи на САЩ са раздути във всички сфери. Докладът проучва как политиката на теглене на заеми в САЩ се е променяла през годините, започвайки от реформите на Роналд Рейгън. Изследването цели да разобличава вкоренена неефикасност в системата, говорейки за раздути правителствени разходи.

Стоянович определя фискалните политики на САЩ като недостатъчни заради безразборното харчене. Той съобщи, че според проучването 2024 г. се очертава като втората най-лоша година за националния дълг на САЩ, като се изключат кризисните години.

„Ако бъдат следвани сегашните трендове на централните банки, то може да говорим за истинска криза, която ще изисква големи ограничения", предупреди Андея Стоянович и обясни, че е възможно да има т.нар. разминаване между предполагаемата стойност и реалната стойност в системата.

"От друга страна – това е малко противоречиво – през последните няколко години има признаци, които показват, че Фед и американското Министерство на финансите поне отчасти са приели постулатите на модерната теория на парите. В този случай обаче това не означава нищо – просто дългът ще продължи да расте“, допълва той.

Според него малко вероятно е да се стигне до фалит, но проблемите най-вероятно ще доведат политически хаос със себе си, който ще изиграе съществена роля в предстоящите президентски избори.

Той допълни, че американският дълг е по-различен от този на много от развиващите се икономики, тъй като огромна част от него се държи от граждани, фондове, пенсионни планове и други държави.

„Ако разглеждаме историята на предходния мандат на Доналд Тръмп, то прогнозите сочат, че ако републиканецът се завърне в Белия дом, може да видим увеличение на задлъжнялостта. Според изследване Законът за намаляване на данъците и работните места, приет през 2017 г. по време на мандата на Тръмп, е довел до голямо нарастване на задълженията“, съобщи Стоянович.

Той смята, че при президентски мандат на Тръмп, ако действието на Закона за намаляване на данъците и за работните места на САЩ бъде удължено или дори данъчните облекчения да станат по-големи, вероятно ще се наложи да се теглят още заеми и държавният дълг ще расте.

Стоянович смята, че има промяна в парадигмата, като преди финансовите пазари са били свързани с общото състояние на американските граждани и икономика. Докато сега се вижда, че концентрацията на богатството от финансовите пазари се държи от малък процент хора, посочи той и обясни, че именно тази малка група изключително богати хора са много добри в това да плащат по-малко данъци.

"Дългът се повишава не защото не се плащат данъци – точно обратното. Населението плаща данъци, но след това заема пари на американското правителство, под формата на бонове, облигации и т.н., защото американското правителство се нуждае от парите“, коментира той.

Един от въпросите, които проучването задава, е дали САЩ са се превърнали в заложник на своя дълг. Стоянович вярва, че в северноамериканската страна това се случва, но по-важното е как тя да излезе от тази ситуация. По думите му, това може да се постигне с ръст на продуктивността, изключителни ограничения, които „ще имат такива последствия за обществото, че ще ги превърнат в не толкова постижимо решение“. „Или ще изисква нов подход, който да използва американското правителство, както за ядрена алтернатива, например“, добави Стоянович.

Той отбеляза, че вече се поставя и въпросът дали има нужда от преразглеждане на дълга, тъй като, от една страна, той дава влияние на САЩ. „Много международни играчи притежават част от него и те имат интерес от добре представяща се американска икономика“, отчете Стоянович и даде пример със страни като Саудитска Арабия и Китай, които ще изгубят много, ако нещо се случи с икономиката на САЩ.

Той смята, че големият въпрос остава - как данните около задълженията ще бъдат използвани в предизборната кампания.

Защо все повече бизнесът ще зависи от пазара, който се доминира от големите? Далече ли сме от зараждането на многополюсния свят? Става ли заложник САЩ на своя дълг?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 3 дни
Една мошеническа система която работи повече от 80 години. Кой ще бъде Президент е без значение тъй като са продали за милиарди дълговете под различни спекулативни средства - акции , ценни книжа ,, облигации , на различни страни които сега са принудени да финансират Америка иначе ще загубят не милиарди даже Трилиони като Китай . И това ще продължи защото при икономически крах Америка въвлича и останалите страни които са принудени да я финансира постоянно но това няма да е до безкрайност естест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още