IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Много европейци ограничават разходите за храна, за да плащат за жилището си

22% от българите, участвали в проучване, е трябвало да прибегнат до някаква форма на заем, за да покрият жилищните си разходи

14:20 | 26.10.24 г. 9
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Много европейци са принудени да ограничат разходите си за храна, за да покрият нарастващите си разходи за жилище, сочи ново проучване, цитирано от Euronews.

Докладът New Housing Trend Report 2024, изготвен от агенцията за недвижими имоти RE/MAX Europe, показва, че над един на всеки 10 европейци е бил принуден да намали разходите си за храна и основни предмети от бита, за да плати жилището си през последната година.

Проучването, проведено сред хиляди участници, установява, че разходите за жилище са нараснали средно с 54% в Европа през последните 12 месеца. Над една трета от европейците (37%) са заявили, че макар да се справят и да могат да си позволят разходите за жилище, парите им остават ограничени.

Почти една пета (19%) са посочили, че едва свързват двата края.

Европейските домакинства изразходват средно 38% от доходите си за покриване на плащанията за наем или ипотека и сметките за комунални услуги, като най-високият процент е измерен в Словения (43%) и Португалия (42%), докато в Швейцария например този дял е по-нисък (30%).

За да могат да покрият нарастващите разходи за жилищни нужди, 80% от участвалите в проучването заявяват, че са започнали да съкращават разходите си.

Около 41% от анкетираните спестяват от социални дейности, а 40 на сто са намалили разходите си за почивки и луксозни стоки. 16% от участвалите в проучването са намалили разходите си за храна, като най-висок е делът им в Австрия и Финландия - по 26%.

 

Когато спестяването не е достатъчно

Междувременно 15% от европейците казват, че са били принудени да прибегнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. Тази тенденция е най-ясно изразена в Турция (32%), България (22%) и Румъния (20%).

Около една трета от ползващите заем финансират жилищните си разходи с кредитни карти, а 27% се обръщат към роднини и приятели, за да си набавят необходимите средства. Една четвърт от анкетираните са използвали овърдрафт, а малко по-малко (23%) са избрали да поискат необезпечени банкови заеми, за да покрият жилищните си разходи.

В условията на несигурно бъдеще почти половината (48%) от анкетираните в цяла Европа заявяват, че очакват по-нататъшно увеличение на разходите за жилище през следващите 12 месеца. В отговор на мрачните перспективи значителна част от европейците обмислят драстични промени. По-достъпен живот би бил достатъчен за 32% от хората да се преместят в по-малко населено място, а 24 на сто са готови да се преместят в чужбина по същата причина. Около 21% обаче изобщо не са склонни да се преместят.

Устойчивостта остава нисък приоритет за домакинствата

18% от анкетираните в Европа заявяват, че срещат затруднения да плащат сметките си за енергия, като този дял е особено висок в Гърция (36%).

Поради и без това високите разходи екологичните подобрения в дома са останали на заден план в много домакинства, чийто приоритет остава плащането на непосредствените сметки, а не дългосрочната устойчивост. Все още повече от една четвърт от анкетираните (27%) обмислят да инсталират слънчеви панели, а малко по-малко (25%) биха монтирали двоен стъклопакет.

Мерките за улавяне на дъждовна вода и термопомпите са по-малко приоритетни, като само една пета от хората заявяват, че биха обмислили инсталирането им.

Почти половината от анкетираните заявяват, че по-голяма държавна подкрепа или субсидии биха могли да ги мотивират да инсталират енергийно ефективни мерки.

Къде в Европа хората са доволни от разходите си за жилище?

Въпреки опасенията, свързани с разходите за жилище, степента на удовлетвореност от жилището остава висока в много части на Европа. Хората в Нидерландия и Румъния са най-доволни от жилищното си положение - 84% от анкетираните са заявили, че то ги удовлетворява. На трето място е България с дял от 82%. В тези страни се наблюдава сравнително висок дял на собствениците на жилища и добро качество на предлаганите имоти, което може да обясни резултата.

Средно 76% от европейците са доволни от жилището си. На другия край на скалата са хората в Малта, Чехия, Словения, Унгария, Турция, Гърция и Ирландия.

Неудовлетвореност има поради различни проблеми. Такъв например е нуждата от повече пространство, особено в Полша, където 58% от жителите посочват това като причина за неудовлетвореност от условията на живот при среден процент за Европа от 37%.

Цените са друг основен проблем - една трета от неудовлетворените са заявили, че имотът им е твърде скъп. Този показател достига 53% в Малта и по 48% в Ирландия и Финландия. Освен това почти половината от недоволните жители в Португалия съобщават за проблеми с влагата или мухъла, а една пета посочват проблемите с хигиената и вредителите като основен проблем в Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 10
evlogi
преди 1 ден
Е то нищо ново няма.ние още от есента на 2022 знаем че на европейците им се налага да си готвят домашните любимци, за да оцелеят..А иначе, разбира се, аз предпочитам сто пъти да плащам 35% от доходите си в Швейцария за жилище в Швейцария, отколкото 20% от мижавата месечна сума в рублички за такова в необятната блатна империя...Особено,като се има предвид, че това в Швейцария със сигурност ще има вътрешна тоалетна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 1 ден
До: гъбко клоша се разпозна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
0pk
преди 1 ден
До: гъбко да бе, а също така си поръчва крем карамел, не си ги прави в къщи. Излиза че е бил от олигарх нагоре по европейските стандарти. Можем да му завидим благородно, който и да е той. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 25
гъбко
преди 1 ден
До: khao Тука имаше един акаунт обясняваше, че обяда му (пиле с ориз с филийка хлебец и люта чушцица) му скочил от 5,00лв на 10,00лв. Вероятно за такива скъЗЗаняци обяснява opкaта. Аз не мога да се сетя кой беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 7
0pk
преди 1 ден
До: khao съдейки по статията, според европейските съшо :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 1 ден
Лъжат! Който лъже - на въже! В ЕС се леят реки от мед и масло! Пепел ви на езика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 29
khao
преди 1 ден
До: 0pk правя крем карамел, водя ли се за олигарх по руските стандарти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 28
khao
преди 1 ден
До: 0pk те говорят за "европейците" преди урал, че вчера като чу 21% лихва и бега като биттт пееерас! ... или може би си чул че са пуснали яйца! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 14
0pk
преди 1 ден
А, тва не може да е истина в европейската райска градина! Ако изобщо има такиви прошляци, то те стопро са чебурашки, е кухиндера ше потвърди. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още