IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция очаква 830 млн. евро данъчни постъпления от краткосрочни наеми тази година

90% от дружествата в страната, отдаващи повече от три имота, са регистрирани надлежно и плащат данъци

16:37 | 25.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очаква се данъчните приходи от имоти за краткосрочен наем в Гърция да достигнат 830 млн. евро до края на 2024 г., което е значителен ръст спрямо предишните години, съобщи ръководителят на Независимата служба за публични приходи Георгос Пицилис, цитиран от вестник „Катимерини“.

Пицилис, който говори на 25-ата имотна конференция Prodexpo, заяви, че данъчните постъпления са възлезли на 742 млн. евро през първите девет месеца на годината спрямо 740 млн. евро за цялата 2023 г. През 2017 г. държавата е събрала скромните 70 млн. евро под формата на данъци от краткосрочни наеми.

Той допълни, че прилагането на имотното законодателство е задоволително, като близо 90% от 6200-те дружества, отдаващи повече от три имота, са регистрирани надлежно и плащат данъците си. Само 12% от обявите на платформи за краткосрочни наеми не са съобразени с правилата, допълни той.

В цялата страна 100 хил. имота са регистрирани за краткосрочно отдаване под наем, като 40 хил. от тях са били добавени през последните четири години.

Според официалните данни само една четвърт са били отдадени за повече от 90 дни в годината, а мнозинството от 80 хил. имота, притежавани от физически лица, са били дадени под наем за повече от три месеца.

В отговор на притесненията, че краткосрочните наеми наводняват пазара и лишават наемателите, търсещи дългосрочна квартира, от достъпни жилища правителството въведе поредица от мерки за затягане на правилата за краткосрочните наеми, включително таван върху броя на дните, в които имотът може да се отдава под наем.

Освен това новите регистрации на жилища за краткосрочно отдаване под наем ще бъдат замразени за една година в редица пренаситени квартали в центъра на Атина.

„В тези квартали краткосрочните наеми съставляват над 5% от отдаваните имоти под наем. Мярката ще бъде въведена от началото на 2025 г. и до края на годината ще преценим дали тя е ефективна и трябва да бъде удължена“, съобщи Алексис Патели, икономически съветник в гръцкото правителство, в рамките на същата конференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още