IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Копие на Белия дом в Калифорния беше продадено за 23 млн. долара

Имението с площ от близо 2260 кв. м беше обявено за продажба за първи път през юни 2023 г. за близо 39 млн. долара

12:11 | 25.10.24 г.
Кадър: You Tube
Кадър: You Tube

Тъкмо навреме за президентските избори копие на Белия дом в Хилсбъру, щата Калифорния, беше продадено за 23 млн. долара, предава Wall Street Journal.

Известно като Западния Бял дом, имението с площ от около 2260 кв. м край Сан Франциско беше обявено за продажба за първи път през юни 2023 г. за 38,9 млн. долара.

Продавачите бяха инвеститорът в имоти Мехърдад Ели и съпругата му Неда Ели, които купиха имота за 15 млн. долара през 2022 г. Семейство Ели не е отговорило на молба за коментар за продажбата.

Самоличността на купувача не се съобщава.

Имотът от 70-те години на 19-и век, който е разположен на терен от близо 12 декара, се намира на около 32 км южно от Сан Франциско. Семейство Ели е запазило вдъхновените от Белия дом характеристики, но е вложило около 6 млн. долара за ремонт на имението, като е добавило винарна и стаи за обслужващия персонал. Жилището с 11 спални има и плувен басейн.

Семейство Ели не е живяло в него. То обмисляло да запази имота за себе си, но в крайна сметка решило, че той е твърде голям за тях.

По-рано тази година двойката решила да продаде жилището на търг, но в последния момент променила намерението си и го оставила на пазара. Договорът за продажба е сключен по-рано този месец.

Първоначално жилището е построено като четириетажна вила в швейцарски стил. То е превърнато в копие на Белия дом през 30-те години на миналия век от собственика му по онова време Джордж Р. Хърст, син на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст.

Джордж поръчал на архитекта Джулия Морган да добави колони, крила, паладиански прозорци, кръгла алея пред къщата и копие на Розовата градина на Белия дом. Тя разполага също с копия на Овалния кабинет и Източната зала.

Това е един от най-скъпо продадените домове в Хилсбъроу, известен с големите си имения. Рекордът се държи от имот, който беше продаден за 30 млн. долара през 2022 г., сочат данни на имотния портал Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още