IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон остава градът с най-скъпите складове в света

Ръстът на цените на складовете в световен план се забавя заради нарасналото предлагане и по-умереното търсене

12:57 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на първокласните складове в света са се повишили с 1,7% през първото полугодие до средно 130 долара на квадратен метър, въпреки че това е трето поредно тримесечие на забавяне на растежа, сочат данни на консултантската компания Savills

Лондон остава най-скъпият пазар от гледна точка на разходите на наемателите за първокласни складови имоти – наеми, данъци и сервизни такси, с 473 долара на квадратен метър. Това е ръст със 7,1 на сто между юни 2023 г. и юни 2024 г.

„Макар че лекият ръст на свободните площи смекчи малко натиска върху пазара на складови площи, Лондон е регионът с ограничено предлагане на терени, много конкуриращи се употреби и широк набор от наематели, които се конкурират за най-добрите площи“, обяснява Кевин Мофид, ръководител на анализите на логистичните площи за Европа, Близкия изток и Африка в Savills.

„Голямото население и нарастващото проникване на онлайн търговията продължават да движат търсенето на площи с добро качество“, допълва той.

На годишна база цените на първокласните складове са нараснали с 5,2% в световен план между 2023 и 2024 г., значително забавяне спрямо ръста от 9%, наблюдаван между 2022 и 2023 г. благодарение на постпандемичния бум. Причината е, че през последните 12 месеца предлагането е нараснало, а търсенето от наемателите е станало по-умерено.

Въпреки това според Savills тези средни равнища крият значителни регионални различия – докато 74% от пазарите, предимно в Европа и Азия, отчитат ръст, някои пазари в САЩ и Китай отбелязват спад на цените, тъй като търсенето на наемателите е отслабнало, а предлагането на складови площи се е увеличило.

Консултантската компания съобщава, че Сидни остава на второ място сред най-скъпите локации за първокласни складове в света, а Дубай се изкачва на пето място, след като цените на складовете са нараснали с 15% на годишна база към юни 2024 г. Това се дължи на недостатъчните наличности от качествени площи и нарастващото търсене от наематели извън петролния сектор. Лос Анджелис и северната част на Ню Джърси са двата американски пазара в топ 12, като всеки от тях губи по една позиция поради спада на цените съответно с 9,5% и 7,1%.

От гледна точка на промените на цените Монтерей в Мексико, макар и на 32-о място в общото подреждане, отчита най-силен ръст на цените с 28,4% за 12-те месеца до юни 2024 г. Град Хо Ши Мин във Виетнам, който е на 47-о място в общата класация, също се възползва от нарасналото търсене благодарение на диверсификацията и възприемането на стратегията „Китай плюс едно“ от някои промишлени производители. Цените на складовете там са се повишили с 16,2% през същия период.

Пърт в Австралия също регистрира значителен ръст на цените от 19,3% благодарение на изключително ниския дял на свободни площи.

„Складовете се възползват през последно време от процъфтяващата логистична индустрия и глобалната диверсификация на промишленото производство, което води до значителни ръстове на разходите, свързани с имоти, но сега виждаме, че растежът се забавя, тъй като по-голямото предлагане и по-умереното търсене помагат за ребалансирането на много пазари“, коментира Пол Тостевин, ръководител на световните анализи в Savills.

„Но големите макроикономически тенденции като преориентирането на веригите за доставка и засилването на електронната търговия няма да изчезнат, затова очакваме да видим още движения на цените на ключови локации през идните години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още