IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КАБ: Изискването за екосъгласуване и на най-дребните строежи затруднява инвестициите

Ековедомствата искат да съгласуват дори строежи от шеста категория като летни кухни, огради и гаражи, съобщават архитектите

11:19 | 24.10.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Необходимо е да се преустанови порочната и незаконосъобразна практика по съгласуване на всички инвестиционни проекти и устройствени планове от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Ековедомствата искат да съгласуват дори най-дребните строежи от шеста категория като летни кухни, огради и гаражи. Това се казва в позиция на Камарата на архитектите в България (КАБ), изпратена до медиите.

Изискването затруднява инвестицонния процес, увеличава прекомерно административна тежест и води до невъзможност за спазване на законоустановените срокове, считат архитектите. През последните месеци Камарата на архитектите в България (КАБ) алармира за този проблем с поредица от писма до държавните институции - МОСВ, МРРБ, ДНСК, Направление „Архитектура и градустройство“ на Столична община и други.

Повод за инициативата на КАБ са множество постъпили сигнали от главни архитекти и практикуващи проектанти, които срещат трудности при процедирането на проектите.

„Казусът се задълбочи след изпратено становище от МОСВ на 18 септември, в което се разяснява приложимостта на Закона за опазване на околната среда и водите и Закона за биологичното разнообразие. Според писмото на екосъгласуване подлежат всички устройствени планове и инвестиционни проекти, включително най-дребните строежи от шеста категория като летни кухни, огради и гаражи. От МОСВ смятат, че регионалните инспекции трябва сами да преценяват дали инвестиционните предложения попадат в списъците, при които задължително има процедура по ОВОС, което по принцип се прави от общинските администрации“, отбелязват от КАБ.

Позицията на КАБ за отпадане на ненужната съгласувателна процедура е подкрепена от главния архитект на Столична община арх. Богдана Панайотова, която е изпратила писмо до МРРБ с настояване за тълкуване на спорните законодателни текстове. В писмото се посочва, че в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са регламентирани конкретни случаи, при които не се изисква уведомяване на РИОСВ и МОСВ за изработването на проекти за подробни устройствени планове. Това са територии, за които вече има готов Общ устройствен план, одобрен при спазване на екологичното законодателство. Изключенията включват всички инвестиционни проекти, които не попадат в списъците със значими инфраструктурни и производствени обекти. Не се изисква уведомяване на МОСВ и когато ПУП-овете не попадат в защитени зони и не нарушават предвижданията на Общия устройствен план.

Инициативата за облекчаване на процедурите в МОСВ и РИОСВ е още една стъпка в по-широката кампания на КАБ за намаляване на административната тежест и реформиране на законодателството в сектора, се казва в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още