IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища в САЩ на вторичен пазар са намалели до най-ниското ниво от 2010 г.

Натискът от все още ограничените за страната наличности продължава да тласка цените нагоре

18:09 | 23.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на жилища в САЩ, притежавани вече преди това, са намалели с 1% през септември в сравнение с август до сезонно изгладените 3,84 млн. единици. Това е най-бавният темп на продажби от октомври 2010 г. насам, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитирани от CNBC.

Продажбите са били с 3,5% по-малко на годишна база, като са спаднали в три от четирите региона на САЩ. Само в Западния регион е отбелязан ръст.

В края на септември наличностите на имоти са се увеличили с 1,5% на месечна база до 1,39 млн. Запасите са били 23% повече спрямо септември 2023 г.

Натискът от все още ограничените за страната наличности продължава да тласка цените нагоре. Средната цена на продадено вече съществуващо и притежавано жилище през миналия месец е била 404 500 долара, което представлява увеличение от 3% на годишна база и 15-и пореден месец с годишен ръст на цените.

Парите в брой продължават да са водещи на този пазар, като с такива са извършени 30% от продажбите. В периода преди пандемията от Covid-19 купувачите в брой са били около 20%.

Жилищата в САЩ през миналия месец са се продавали за по-дълго време, сочи още статистиката - средно 28 дни в сравнение с 21 дни преди година. Хората, които купуват жилище за първи път, отново са се отдръпнали, като съставляват едва 26% от сделките през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 14 часа
До: Az_Kocho...При положение че Фед свали агресивно лихвите с 0.5 б.п. а обявите за продажби достигнаха невиждан връх от години, СДЕЛКИТЕ СЕ СРИНАХА!Не лихвите са високи а цените, те трябва да паднат и хората започнаха да го разбират и да стачкуват като купувачи... Това са смешни цени както там така и тук в България. Цени откъснати от всякаква база, хвърлени в пространството от продавачи живеещи в друго измерение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 14 часа
Не е от 2010....Днешните данни за продажби тласкат оценката под границата от 4 милиона, до 3,97 милиона продажби, най-ниското ниво от 1995 г. насам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още