IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалните площи са най-привлекателният имотен сектор за инвеститорите в света

Следващата година ще предложи най-добрите възможности за постигане на висока възвръщаемост от инвестициите, счита консултантска компания

22:28 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На световния имотен пазар се отваря „прозорец с добри възможности“ през идните 12 до 18 месеца, а индустриалните имоти остават най-предпочитаният сектор от инвеститорите, счита Oxford Economics.

Независимата консултантска компания отбелязва, че краят на тази година и 2025 г. ще предложат най-добрия „входен пункт“ за инвеститорите, които се опитват да се възползват от възстановяването на имотните пазари, особено в Европа, която „е лидер в този път“.

Компанията предупреждава, че ако инвеститорите изчакат до 2026 г., може да установят, че „възможностите за по-голяма възвръщаемост на инвестициите са намалели“.

„Очакваме следващата година да донесе повече възможности за голяма възвръщаемост от всяка друга година в обозримо бъдеще“, коментира Марк Ънсуърт, директор на глобалните имотни пазари в Oxford Economics.

Той обаче допълва, че делът на „неутралната възвръщаемост“, която не е нито прекомерна, нито по-ниска от обичайното ниво, ще се разшири от 2026 г. нататък, „отразявайки предизвикателството на този цикъл“ с „ограничен ръст на капитала, дължащ се на свиването на доходността поради по-високите лихви спрямо нивото преди пандемията“.

Европа предлага най-големи възможности за по-висока възвръщаемост догодина, следвана от Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион. Oxford Economics отбелязва, че Северна Америка има по-голям дял на пазарите с по-ниска от обичайното ниво възвръщаемост, а Азиатско-Техоокеанският регион е с по-висок дял на пазарите в неутралната категория.

Индустриалните имоти продължават да са най-привлекателният сектор от имотния пазар в света с оценка от 59,3 пункта и Oxford Economics прогнозира, че най-добрите възможности догодина ще предложат Швейцария, Нидерландия, Швеция, Германия и Португалия.

Хотелите са на второ място с оценка от 53,9 пункта, като изпреварват с малко жилищните имоти, които са оценени с 53,8 пункта. Оценката на търговските площи се е повишила с 0,6 пункта през последните шест месеца до 52,4 пункта, докато тази на офисите е продължила да намалява до 45,7 пункта.

„Световният офис пазар е в продължителен период на корекция, тъй като пазарите се борят с редица предизвикателства като хибридна работа, остаряване на сградите заради изменението на климата и забавяне или свиване на населението в трудоспособна възраст“, коментира Ънсуърт.

Oxford Economics предупреждава също за рискове в прогнозите си, като глобалният ѝ индекс за бизнес нагласите сочи, че компаниите стават не толкова положителни за перспективите пред световната икономика в краткосрочен план.

„Основният ни сценарий предвижда трайно намаляване на лихвите, но оставаме бдителни за промени, които могат да отклонят икономиката от курса на дезинфлация като нарастване на китайската икономика благодарение на паричните и фискални стимули или геополитически събития“, отбелязва Ънсуърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още