IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изменението на климата може да струва на България 11 млрд. евро за ремонт на сгради

Ново проучване разкрива последиците от корозията, предизвикана от климатичните промени, върху сградите в европейските страни

13:30 | 19.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Проучване на Съвместния изследователски център (Joint Research Centre - JRC) на Европейския съюз (ЕС) относно въздействието на изменението на климата върху корозията на европейския сграден фонд от армиран бетон, разкрива последиците от корозията, предизвикана от климатичните промени, върху сградите в европейските страни, включително и в България.

JRC очаква, че при сценарий на тежко изменение на климата с прогнозирано затопляне от 3 градуса по Целзий до 2100 г., България би могла да бъде изправена пред общи разходи за ремонт поради корозия в размер на 11 млрд. евро, съобщава пресслужбата на организацията.

Това би означавало необходимост от ремонт на 99% от приблизително 383 174 сгради, проучени в България. Прогнозираното въздействие върху благосъстоянието се очаква да бъде 0,23 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2100 г., като се вземат предвид прогнозираните годишни разходи за ремонт в размер на 0,2 млрд. евро. Процесът на корозия, предизвикан от карбонизацията в сградите, се очаква да започне около 2065 г. При сценарий на умерено изменение на климата не се очаква сградите да бъдат засегнати от корозия.

Проучването на JRC е първата оценка на въздействието на изменението на климата върху европейските сгради от бетон, по-специално по отношение на химическия процес, наречен карбонизация, който може да отслаби структурата с течение на времето. В проучването се изчислява времето за начало на корозията, дължаща се на изчерпване на покритието на стоманената армировка, и се оценяват свързаните с това разходи за ремонт и годишната загуба на благосъстояние. Проактивният подход на Европейската комисия (ЕК) към управлението на климатичните рискове изтъква колко важно е да се включи адаптацията и устойчивостта към климата в строителните стандарти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 19.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 час
До: cyclop Какво разбирате от това?? Специалист по корозия на материалите от метрологията ли сте или поне строителен инженер?Ако не,думите ви са празни приказки. Препоръчвам на хората да си застраховат жилищата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 2 часа
Каква нагла, долна, елементарна, очевадна лъжа! Лъжите вече стават неописуемо смехотворни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още