IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай увеличава средствата за жилищни проекти в подкрепа на затруднения сектор

Правителството ще увеличи кредитната си квота до 4 трлн. юана

10:12 | 17.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ще удвои почти двойно квотата си за отпускане на заеми за т.нар. имотни проекти от „белия списък“ до 4 трлн. юана (562 млрд. долара), за да гарантира приключването на незавършените жилища и да спре спада в сектора на недвижимите имоти, съобщава Bloomberg.

Правителството ще увеличи кредитната си квота от 2,23 трлн. юана, които вече са разпределени към 16 октомври, като част от пакет от мерки, които министърът на жилищното строителство Ни Хун и други официални лица обявиха на брифинг в четвъртък.

Мерките не отговориха на пазарните очаквания, в резултат на което индексът на Bloomberg за имотните акции в Хонконг се понижи с повече от 8%, а китайските акции не успяха да задържат по-ранните си ръстове.

„Политиците заемат по-прагматична позиция по отношение на имотния сектор“, коментира Брус Пан, главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle. Те очакват, че това „няма да бъде нито двигател, нито спирачка на икономическия растеж, а стабилизатор занапред“, добавя той.

Програмата „бял списък“ е част от план, който гарантира, че незавършените жилища ще бъдат доставени на купувачите, и предотвратява нов широк ипотечен бойкот. За завършването на продадените, но непостроени жилища в Китай, които се оценяват на 48 млн. единици, ще са необходими около 3 трлн. юана пряко финансиране от централното правителство, смята Nomura Holdings.

Ни заяви, че китайският жилищен пазар започва да достига дъното си и че правителството е уверено, че ще успее да спре спада на имотния пазар.

Китай също така обмисля дали да разреши на банките да отпускат заеми за закупуване на пустеещи земи и да увеличи подкрепата за достъпни жилища за семейства с две или повече деца. Правителството също така ще ремонтира 1 млн. по-стари и разрушени жилища в големите градове. Този ход следва усилията на правителството през годините за обновяване на бедните квартали, макар и в по-малък мащаб в сравнение с инициативите, предприети между 2016 и 2018 г.

„Пазарът може да е разочарован от липсата на конкретен брой специални облигации за закупуване на непродадени единици“, коментира Реймънд Ченг, ръководител на отдела за имотни проучвания в Китай в CGS International Securities Hong Kong.

Съобщенията от четвъртък последваха редица по-ранни политики на централното правителство, които целят да помогне на втората по големина икономика в света да постигне целта си за растеж от около 5% през тази година.

Към края на септември страната е предоставила 1,48 млн. обществени жилища, което е достатъчно, за да задоволи нуждите на 4,5 млн. младежи, казва Ни.

Най-големите градове, включително Пекин и Шанхай, разшириха правото на купувачите на жилища да закупуват имоти. По-малките, като Тиендзин и Ченду, премахнаха всички ограничения за закупуване на нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още