IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяването на инвестициите в бизнес имоти в Европа набира скорост

Обемът от инвестиции е нараснал с 15% на годишна база през третото тримесечие

20:57 | 15.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа ще достигне близо 37,1 млрд. евро през третото тримесечие на 2024 г., което е ръст с 15% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Savills.

Така общият обем от инвестиции от началото на годината достига 113,3 млрд. евро, повишение с 5 на сто спрямо миналата година.

Макар че обемите все още са под средното петгодишно равнище, някои региони се възстановяват по-бързо от други. Южна Европа и Централна и Източна Европа показват особена устойчивост. Очаква се в Южна Европа обемът от инвестиции да нарасне с 11% на годишна база, докато обемите в Централна и Източна Европа са нагоре с 16 на сто спрямо същия период на миналата година.

Сред основните пазари – Великобритания, Германия и Франция - Островът се възстановява силно с годишно покачване от 26%.

„Европейският имотен пазар показва признаци на нарастване на дейността, особено след завръщането от лятната отпуска. Ключовият двигател дойде на 12 септември, когато Европейската централна банка реши да намали лихвите за втори път. Това повлия положително на пазарните нагласи в еврозоната“, коментира Джеймс Бърк, директор на отдела за глобални трансгранични инвестиции, в Savills.

„Оттогава интересът на инвеститорите се увеличава, подкрепен от подобряването на ценовите условия и повишаването на броя на активите, които излизат на пазара“, допълва той.

Savills прогнозира, че обемът от инвестиции в Европа до края на годината ще достигне около 170 млрд. евро, което е ръст с 15% спрямо предходната година. Очаква се тази тенденция да продължи през 2025 г., когато равнището за цялата година може да достигне 219 млрд. евро. Това би било ръст с 29% на годишна база.

„Очаква се доходността от бизнес имоти в Европа да остане стабилна през следващите шест месеца с вероятно свиване при логистичните активи и в по-малка степен при ритейл парковете“, казва Лидия Бриси, директор на отдела за европейски анализи на Savills.

„Доходността от търговски центрове може да продължи да нараства леко. От март догодина затягането на доходността от първокласни активи може да започне да се разпространява и в други класове активи в цяла Европа“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още