IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хотелите във Вашингтон са почти разпродадени за встъпването в длъжност на президента

Цените на хотелските стаи са нараснали значително, в някои случаи с до 1047%

23:15 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Този изборен сезон в САЩ може да е „сензационно непредсказуем“, но туристите уверено залагат, че ще видят ръката на кандидата си върху Библията в деня на встъпването в длъжност. В този случай те не само се впускат в обичайния хазарт, който се случва около големи събития – това е голямо пътуване до Вашингтон, за което не пестят средства, особено за седмицата до 20 януари 2025 г., когато Камала Харис или Доналд Тръмп ще положи клетва като президент, пише Bloomberg.

Най-малко пет месеца преди встъпването в длъжност на 60-ия президент мнозинството от луксозните хотели в града изглежда са напълно разпродадени. Календарите им с резервации са блокирани за датите от 14 януари до 21 януари. Според редица онлайн търсения, които Bloomberg News е направила от края на септември до 9 октомври, само няколко хотела все още разполагат със свободни стаи при много високи цени дори за такива без особени удобства.

Kimpton Hotel Monaco в центъра на Вашингтон е определил цени на нощувките от 2800 долара, а близкият Sofitel ще таксува гостите си с над 1400 долара на нощ. Стаите в Ritz-Carlton Georgetown се предлагат на цена от около 1700 долара, което е ръст с до 1047%. Тези цени са за стаи, чиято площ не надхвърля 40 кв. м. В средата на февруари 2025 г., когато оживлението ще утихне, цените на същите стаи започват от 244 долара и стигат до 656 долара на нощувка.

Говорител на Hilton Hotels Worldwide Holdings Inc. потвърди, че ако Hilton.com показва, че стаите са разпродадени – 17 от 25-те хотела на компанията във Вашингтон се появяват онлайн, те вероятно нямат наличности на тези дати. Други луксозни хотели, включително Four Seasons, Rosewood и Fairmont в града, също изглеждат разпродадени, но представители на тези брандове са отказали да обсъждат търсенето около голямото събитие.

Макар Destination DC, службата за туристически маркетинг в града, да съобщава, че е нормално туризмът да нараства преди церемония по встъпване в длъжност на президент, главният ѝ изпълнителен директор Елиът Фъргюсън Втори казва, че този изборен цикъл вече е привлякъл „значителен интерес“, който се отличава от скорошната история.

Заради ограниченията по време на пандемията „хората не можаха да участват в церемония по встъпване в длъжност от 2017 г. насам“, отбелязва той. Трябва да се отбележи също инерцията, свързана с възможността за първи път жена да стане президент „и желанието на хората да участват в историята“. Вицепрезидентът Харис би преминала не само традиционната бариера, за зрителите от много различен произход фактът, че тя е и чернокожа, и от индийски произход увеличава историческото значение на нейно евентуално встъпване в длъжност.

До момента търсенията в Google на „встъпване в длъжност на президента през 2025 г.“ показват рязък ръст от 21 юли 2024 г. насам – деня, когато Харис получи подкрепата на президента Джо Байдън да заеме мястото му като номинация на Демократическата партия за президент.

Ексклузивни данни от сайта за метатърсения на Booking Holdings, Kayak, показват, че интересът към Вашингтон през седмицата от 17 януари е пет пъти по-голям през 2025 г. в сравнение с 2024 г. въз основа на търсения на полети за Вашингтон. Макар че компанията не е могла да набере данни, които сравняват това търсене с обема от търсения преди встъпването в длъжност през 2017 г., анализ на данни на Google сочи засилен интерес към деня на встъпването в длъжност, след като Доналд Тръп прие номинацията на републиканците на 22 юли 2016 г. Тази година интересът се е увеличил след потвърждаването на Харис като кандидат-президент. През 2016 г. ръстът на интереса е намалял наполовина почти веднага и е продължил да се топи през следващите дни.

Търсенето на краткосрочни наеми е високо

Друг начин за количествено изразяване на търсенето за уикенда преди встъпването в длъжност са данните за краткосрочните наеми, които също показват безпрецедентна заетост и цени.

От 50% до 61% от всички жилища за краткосрочен наем във Вашингтон вече са резервирани за дните от 18 до 20 януари, сочат данни на системата за управление на приходите от отдаване на ваканционни имоти Beyond, чиито обяви обхващат около 88% от общите наличности в града. Това е петкратно увеличение спрямо данните за 2024 г.  (Beyond няма налични данни за сравнение с последното „нормално“ встъпване в длъжност през 2017 г.)

Цените също растат значително. В Арлингтън, щата Вирджиния, среднодневните цени достигат 421 долара за 19 и 20 януари, а цените в квартал „Дюпон Съркъл“ достигат над 700 долара на ден, два пъти повече от средното равнище през същия период на 2024 г., сочат данни на Beyond.

„Честно казано, не очаквахме да видим това предвид високото ниво на несигурност“, коментира Джули Бринкман, главен изпълнителен директор на Beyond относно обема от ранни резервации. Обичайно хората резервират пътуванията си през ноември, след като стане ясен резултатът от изборите, допълва тя. Сега гъвкавите политики за отмяна на резервации са обичайни и Бринкман предполага, че туристите резервират с усещането, че нямат какво да губят.

Тъй като и двамата кандидати имат пламенни привърженици, хотелите и ваканционните жилища под наем имат основания да очакват значителни вълни от отменени резервации на 6 ноември или когато станат ясни окончателните резултати от изборите. Но не очаквайте доставчиците да намалят цените. Предвид треската около пътуванията за встъпването в длъжност на президента сред привържениците както на републиканците, така и на демократите, отказаните стаи от поддръжниците на едната от партиите вероятно бързо ще бъдат запълнени от привържениците на другата.

Рекордно възстановяване на туризма

Извън сезона на изборите Вашингтон привлича рекорден поток от туристи. През 2023 г. столицата на САЩ е приела 25,95 млн. посетители, съставляващи ръст с 4% спрямо нивата преди пандемията. Това е довело до общ обем на разходите на посетителите от 10,2 млрд. долара.

Бумът вероятно ще продължи. Заетостта в хотелите е нараснала с 3% от началото на годината до юли 2024 г. спрямо същия период на 2023 г., съобщи говорител на Destination DC.

Оживлението се засилва и от факта, че денят на встъпването в длъжност на президента на 20 януари тази година съвпада с Деня на Мартин Лутър Кинг. Същия ден парад ще премине по „Пенсилвания авеню“, засилвайки още повече тържествеността на обстановката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още