IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

100-годишна вила на най-скъпия жилищен пазар в Германия се продава за 22 млн. евро

Продавачът е вложил 6,6 млн. долара в ремонта на жилището

22:56 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Мюнхен, където се намира най-скъпият жилищен пазар в Германия, д-р Кристоф Глазер сбъднал мечтата си през 2018 г., когато придобил вила от около 1907 г., на която се възхищавал от десетилетия, пише Wall Street Journal.

58-годишният Глазер живял близо до вилата през 20-те си години, докато учил медицина в столицата на Бавария. Той често минавал покрай четириетажната къща с площ от над 1000 кв. м. „Това беше любимата ми къща“, споделя Глазер.

След като бил уведомен от бивш колега, той получил възможността да купи имота, който бил собственост на едно и също семейство от построяването му. По време на пандемията Глазер възстановил и променил жилището и в крайна сметка се установил там през 2022 г. В началото на 2023 г., когато ремонтът бил близо до завършване, той се запознал с жена от баварската област Кимзе, където самият той бил израснал. Сега те са женени и се установили във вековна къща с чифлик там, а вилата в Мюнхен обявили за продажба на цена от 22 млн. евро.

Вилата в кремав цвят разполага с шест спални, шест бани и седем полубани. Глазер инвестирал близо 6,6 млн. долара в ремонта, като превърнал малко над половината от къщата в триетажно жилище с площ от 550 кв. м. На приземния етаж той устроил няколко стаи, които използва за срещи и забавления с приятели, а понякога и ги отдава под наем за събития.

Първоначално къщата на Глазер била жилище и студио на мюнхенския скулптор Георг Буш. Семейството на ариста живеело на горния етаж, а Буш, който починал през 1943 г., имал голямо студио на приземния етаж, където работел по поръчки, става ясно от книга от 2013 г., посветена на него.

Глазер купил имота от внуците на Буш. Той се конкурирал с още няколко кандидат-купувачи и смята, че офертата му била приета, тъй като планирал да превърне къщата в собствен дом. Другите кандидати вероятно са искали да я преустроят като жилищна сграда, събда, която сполетяла много от съседните вили, казва Глазер. Цените на самостоятелните къщи в Германия не се обявяват публично.

Къщата съчетава няколко стила, смесвайки необарок с германската версия на ар нуво. Глазер установил основната спалня на втория етаж, където устроил просторна дневна с кухничка. Основната кухня поставил на третия етаж, като превърнал бившата галерия на Буш в голяма трапезария, където сложил маса за хранене, дълга близо седем метра.

Последният етаж преди бил тъмно и изложено на течение таванско помещение. Глазер го превърнал в светла стая с девет нови прозореца и таван с височина от шест метра. Сега той използва мястото за писане, почивка и слушане на класическа музика.

Въпреки че жилището има подчертан съвременен стил, едно модерно удобство, от което Глазер се отказал, е асансьорът. Той обмислил този вариант, но решил, че „това ще убие разпределението“. 117-годишната къща не е имала асансьор, „може да оцелее още сто години без него“, споделя Глазер.

Никол фон Кленцке, брокер в агенцията за недвижими имоти Unusual Spaces, отговаря за продажбата. Тя казва, че вилата би била подходяща за собственик на галерия, който може да показва картините си на долния етаж и да живее горе.

Цените на имотите в Мюнхен, макар и все още най-високите в Германия, са в процес на корекция, казва Щефан Кипес, управляващ директор на IVD Institute в Мюнхен. След като нарастваха стабилно от 2005 г. насам, цените достигнаха връхна точка през 2022 г., като тези на луксозните апартаменти са намалели с 20% тази есен, а цените на еднофамилните жилища следват сходна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още