IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на бизнес имоти в Германия може би достига дъното, но всички са предпазливи

Предстояща продажба на един от най-ценните активи на имотната компания Signa е признак за размразяването на пазара

20:53 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сделките на гигантския, но изпитващ затруднения имотен пазар в Германия, са нараснали леко през деветте месеца на тази година, сочат данни на консултантската компания JLL. Но компанията и ръководители в индустрията предупредиха, че възстановяването на най-голямата икономика в Европа ще бъде бавно, предава Ройтерс.

Оборотът от инвестиционни имоти за периода от януари до септември е възлязъл на 23,4 млрд. евро, което е ръст с 5% спрямо предходната година - знак, че пазарът е достигнал дъното след срива през последните две години, когато страната преживя най-тежката си имотна криза от десетилетия.

Спадовете на цените на бизнес и жилищните имоти започна да се забавя, а понижението на лихвите от централните банки в Европа и САЩ спомага за стабилизиране на положението, отбелязва JLL.

„Но това няма да доведе до внезапен силен ръст на продажбите и от неутрална гледна точка можем само да се надяваме на умерено възстановяване без преувеличения и нереалистични фантазии“, коментира Хелге Шьонеман, ръководител на отдела за анализи в JLL в Германия.

Години наред имотните пазари в Европа и особено в Германия процъфтяваха, но неочакваният ръст на лихвените проценти и на строителните разходи след пандемията тласна някои строителни компании към несъстоятелност, тъй като банковото финансиране пресъхна, а сделките замръзнаха.

До момента Германия е най-тежко пострадалата страна в Европа от срива на имотния пазар, който засегна също Китай и САЩ.

Данните на JLL бяха публикувани преди ежегодната конференция в Мюнхен на ръководители в индустрията в момент, когато пазарът е в третата си година на криза.

Двойствената нагласа беше уловена на корицата на германското имотно списание Immobilien Zeitung, която показва група офис служители, носещи парти шапки, но също така са с намръщени изражения.

„Нагласите вече се подобряват. Но все още сме в ниска точка“, коментира Ролф Бух, главен изпълнителен директор на имотната компания Vonovia, която е един от имотните титани на страната.

Германският жилищен министър Клара Гейвиц отбеляза, че въпреки някои положителни признаци строителните разрешения все още намаляват, „и това е проблем, който трябва да разрешим“.

Знак, че пазарът на бизнес имоти в Германия се съживява изпрати и предстоящата продажба на един от най-ценните активи на рухналата имотна империя Signa на австрийския милиардер Рене Бенко.

Upper West Tower в Берлин, която преди време беше собственост на вече фалиралата Signa Prime Selection на Бенко, е близо до продажба на цена от над 400 млн. евро, съобщиха запознати със сделката източници, пожелали да останат анонимни.

Сделката може да е първият път от над две години насам, в който германска офис сграда се продава на цена над 200 млн. евро, сочат данни на консултантската компания Savills.

„Това ще бъде добре за пазара“, казва Джон О’Дрискол, глобален ръководител на имотния бизнес на компанията AXA IM Alts, оценяван на 80 млрд. евро. „Всяка референтна стойност, която се създава, е нещо хубаво“, допълва той.

Но купувачите и продавачите на германския пазар на бизнес имоти все още се разминават значително в очакванията си за цените и липсата на успешни сделки затруднява оценката с колко в действителност са намалели цените.

Upper West, съвременна кула, която се радва на високи наеми от големи наематели, не е непременно представителна за перспективите пред офис пазара. Сградите с по-ниско качество или тези на по-непривлекателни локации все още са застрашени от нарасналата работа от вкъщи и нуждата от скъпи ремонти, за да отговорят на екологичните изисквания. Но тя е полезен признак за апетита във високия сегмент на пазара.

„Upper West е съвършен пример, който показва, че германските офиси все още са привлекателен клас активи за редица инвеститори“, коментира главният изпълнителен директор на Commerz Real Хенинг Кох.

Но в момент, когато Германия е напът да отбележи отрицателен икономически растеж за втора поредна година, привлекателността на страната е подложена на изпитание. Притесненията около бъдещето на ключовата ѝ промишленост продължават да „плашат инвеститорите в Германия“, коментира Алекс Лукеш, ръководител на инвестициите в Европа на компанията Madison International Realty.

Тези съмнения остават главоболие за много големи имотни фондове с отворен край в Германия, които са със силна експозиция към офис пазара в страната. Макар че много от тях се стремят да ребалансират портфейлите си, липсата на ликвидни средства ги принуди да се освободят от по-желани активи като складове и студентски жилища. Много от тях сега ще се надяват, че Upper West ще помогне за размразяването на пазара.

И макар че понижението на лихвите, липсата на ново строителство и нарастващите наеми в много сектори са важни съставки на възстановяването, много ръководители на фондове с отворен край трябва да генерират ликвидни средства, за да платят на инвеститори, които си искат парите.

„Съвършено ясно е, че все още имаме някои предизвикателства пред нас. Все още имаме теглене на средства, но все пак виждаме малко повече светлина“, казва Кох.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още