IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Емирът на Дубай се възползва от имотния бум в града с план за нов имотен тръст

Създаването на тръста ще даде на инвеститорите експозиция към редица първокласни активи, генериращи доход

16:04 | 09.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големият инвестиционен конгломерат Dubai Holding, притежаван от емира на Дубай, обмисля да създаде тръст за инвестиции в недвижими имоти, за да се възползва от имотния бум в града, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

Компанията е ангажирала банки, включително Citigroup, HSBC Holdings и Emirates NBD Capital, за създаването на имотния тръст, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е от частен характер. Обсъжданията все още са в начален етап и решенията за размера на фонда не са финализирани, отбелязват те.

Dubai Holding е един от основните инвестиционни иструменти на града с активи за 265 млрд. дирхама (72 млрд. долара), които включват луксозната хотелска верига „Джумейра“ и тематични паркове, както и най-високото, но неработещо виенско колело в света.

Създаването на тръст за инвестиции в недвижими имоти ще даде на инвеститорите експозиция към редица първокласни активи, генериращи доходност, които са контролирани от една от най-големите строителни компании в града. Тръстът за имотни инвестиции ще включва общински проекти, които неотдавна са били прехвърлени на Dubai Holding, съобщават запознатите източници.

Обсъжданията съвпадат с неумолимия ръст на търсенето на имоти в Дубай, като хиляди милионери, професионалисти във финансовия сектор и бизнесмени се стичат към емирството през последните години, за да се възползват от режима му на ниски данъци. Цените на жилищата в града нарастват 16 поредни тримесечия, а дейността по наемане на офиси продължава да се засилва.

Една от основните цели на Дубай е да задълбочи капиталовия си пазар и създаването на тръст за инвестиции в недвижими имоти ще бъде още един канал за вливане на финансови потоци в емирството. Опитите за подкрепа на местния фондов пазар вече доведоха до няколко първични публични предлагания през последните две години.

Но местните тръстове за имотни инвестиции са изправени пред предизвикателства. Ръководителят на фонда Emirates беше разследван преди четири години от Дубайската служба за финансови услуги заради корпоративното му управление и по-късно беше глобен от държавната агенция. Тръстът за имотни инвестиции се натъкна и на отпор от притежатели на облигации заради предложение за преструктуриране на дълг преди няколко години. Но по-рано този месец той продаде голям актив, за да намали дълга си.

По-рано тази година Dubai Holding пое контрола върху две държавни строителни компании - Nakheel и Meydan.

Nakheel е най-известна като строителната компания зад изкуствени острови във формата на палма, но беше на ръба да спре обслужването на дълга си по време на срива на имотния пазар през 2009 г., който за малко да доведе Дубай до фалит. Оттогава компанията заздрави дейностите си и намали разходите.

Meydan, от друга страна, притежава един от най-доходоносните турнири по конни надбягвания в света. През 2021 г. общият ѝ дълг достигна около 4 млрд. долара, от които 2,6 млрд. долара изискваха преструктуриране.

С поставянето им „под шапката“ на Dubai Holding емирът шейх Мохамед бен Рашид ал-Мактум се надява да създаде „по-ефективно от финансова гледна точка дружество“, съобщи самият той по-рано тази година.

И двете компании се възползваха от статута на Дубай като един от най-добре представящите се имотни пазари в света. Миналата година например стотици брокери и инвеститори чакаха на опашка в лятната жега за възможността да купят имот на остров Палм Джебел Али, където цените на жилищата започват от 18,7 млн. дирхама.

Тази година Dubai Holding рефинансира заем за 30 млрд. дирхама, за да замени по-стари инструменти, притежавани от Nakheel и Meydan. Ходът на главния изпълнителен директор на компанията Амит Каушал беше смятан за предвестник на евентуално листване на част от звената на конгломерата през следващите няколко години, съобщиха тогава запознати с въпроса източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още