IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството във Великобритания се разширява с най-бързия темп от април 2022 г.

Мярката за жилищно строителство расте до най-високото си ниво от март 2022 г., подкрепена от плановете за строеж 1,5 млн. жилища през следващите пет години

13:17 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Строителството във Великобритания отчита най-бързия си темп на растеж за последните две години и половина през септември, осигурявайки положителен тласък за премиера Киър Стармър след седмици на негативни икономически настроения, съобщава Bloomberg.

Индексът на S&P Global за строителството в страната се повишава до 57,2 пункта спрямо отчетените през август 53,6 пункта. Това е най-бързият темп на растеж за мярката от април 2022 г. и изпреварва значително оценките на анализатори за 53,1 пункта.

„Значителното подобрение“ се приписва на комбинацията от по-ниски лихвени проценти, вътрешна икономическа стабилност и силни инфраструктурни проекти, като секторът отчита напредък във всички области. Натискът върху разходите обаче се засилва.

Констатациите ще бъдат приветствани от Стармър и неговото лейбъристко правителство, което беше ударено от поредица от негативни резултати, като спада на доверието сред бизнеса и потребителите на фона на страховете от повишаване на данъците и съкращенията на проекти в публичния сектор в новия бюджет.

Въпреки че някои строителни фирми разкриха подобни опасения миналия месец, S&P заяви, че секторът като цяло се радва на „нарастващо доверие сред клиентите и възстановяване след изборите“. PMI индексът вече е доста над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Показателят за жилищното строителство се повишава до най-високото си ниво от март 2022 г., подкрепен от плановете на правителството да построи 1,5 милиона нови жилища през следващите пет години, за да разреши жилищната криза във Великобритания.

Други сектори отчитат още по-силен растеж, като гражданското инженерство се разраства с най-бързия си темп от над три години на фона на нарастващото търсене на инфраструктурни проекти, свързани с енергийната сигурност и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Оптимизмът остава висок в строителния сектор, който представлява около 6% от икономиката на страната.

Положителните данни обаче пристигат заедно с предупреждение за инфлационния натиск, пред който е изправен секторът, като цените на суровините отчетоха най-големия си ръст за последните 16 месеца, тъй като търсенето се повиши, а доставчиците прехвърлиха увеличението на заплатите към клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още