IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е сред лидерите по ръст на цените на жилищата в ЕС през второто тримесечие

Жилищните имоти са поскъпнали с 1,3% в еврозоната и с 2,9% в евросъюза

15:02 | 03.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България е сред страните членки на Европейския съюз, в които се отчита най-рязък скок при цените на жилищата през второто тримесечие на тази година. За периода те са нараснали с цели 15,1% на годишна база, сочат публикувани в четвъртък данни на Европейската статистическа служба.

Страната ни заема второ място по този показател, като първенството държи Полша. На тримесечна база цените са се увеличили с 3,4%, което обаче е над двойно по-бавно спрямо ръста през предишното тримесечие от 7,1%.

Цените на жилищата са се повишили с 1,3% в еврозоната и с 2,9% в Европейския съюз на годишна база през второто тримесечие годината, става ясно от данните на Евростат. През първото тримесечие жилищните имоти поевтиняха с 0,3% във валутния съюз и поскъпнаха с 1,5% за целия ЕС.

На тримесечна база в периода от април до юни цените на жилищата са се увеличили с 1,8% в еврозоната и с 1,9% в ЕС.

Сред държавите членки, за които има налични данни, шест регистрират годишно намаление на цените, а двадесет - увеличение. Най-съществено понижение на цените отчитат Люксембург (8,3%), Финландия (4,8%) и Франция (4,6%), докато най-резки увеличения се наблюдават в Полша (17,7%), България (15,1%), Литва (10,4%) и Хърватия (10%).

В сравнение с предходното тримесечие жилищата се поевтинели в две държави членки. Цените са останали без промяна само в Унгария, като са се повишили в двадесет и три страни от блока.

При спадовете повеждат Франция и Белгия (и в двете страни с по 0,2%), а най-голямо увеличение на цените регистрират Хърватия (4,3%), Португалия (3,9%) и Испания (3,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 час
Много смях и скоро още повече сълзи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 час
75 квадрата в Хелзински ,столицата на Финландия ,една от най-скъпите локации в света е 125 000 евро.У нас няма балон има мега ,хипер балон ,балона е меко казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още