IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите имигранти засилват натиска върху жилищния пазар в Монако

След години на недостатъчно предлагане два големи проекта трябва да бъдат завършени в княжеството тази година

13:36 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Княжество Монако, което има население от 38 367 души, е място, където живеят граждани на 141 страни. Те споделят територия, която е малко над половината от площта на Сентръл парк в Лондон, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлай изданието World Property Journal.

Въпреки малките си размери Монако остава водещо убежище в света и юрисдикция с ниски данъци. Консултантската компания прогнозира увеличение с 23% на хората с ултрависоко нетно богатство (които притежават нетно състояние от 30 млн. долара или повече) през идните пет години, а броят на милионерите с богатство в долари се очаква да нарасне с 43% през същия период.

С едва 21 123 жилища, 81% от които са частна собственост, Монако е подложен на силен натиск да се разширява, за да отговори на търсенето на жилища. След години на недостатъчно предлагане два големи проекта трябва да бъдат завършени тази година, въпреки че повечето жилища вече са продадени.

Първият проект Bay House се състои от 23-етажни кули, които ще прибавят 56 апартамента и пет вили на покрива. Проектът е част от по-големия комплекс Testimonio II, който включва и детска градина, както и нов кампус на престижното Международно училище в Монако.

Вторият проект Mareterra е инициатива за отвоюване на суша на стойност 2 млрд. евро и ще увеличи площта на Монако с 3%. Много от жилищата са продадени, като някои са достигнали цени от 100 хил. евро на квадратен метър или повече. Проектът предлага 110 апартамента и десет вили, шест от които са крайбрежни имоти. Комплексът ще включва също крайбрежна пешеходна улица, търговски център и малко яхтено пристанище.

Не само ултрабогатите изпитват затруднения с жилищата. Гражданите на Монако, които съставляват една трета от общото население на княжеството, също усещат натиска. За да разреши проблема, принц Албер започна 15-годишен жилищен план през 2019 г., който цели да увеличи броя на държавните апартаменти с 43%, с което общият им брой ще достигне 4548.

Защо Монако е толкова търсен?

„Наблюдаваме значителен ръст на запитванията от купувачи, които обмислят да се установят в Монако“, казва Джеймс Дейвис, ръководител на представителството на Knight Frank в Монако.

Повишаването на данъците, геополитическото напрежение и непредсказуемите политически промени правят Монако, наред с Швейцария, все по-привлекателна дестинация. Неотдавнашно допитване на Knight Frank установи, че сигурността и уединението са основните причини хората с високо нетно богатство да се установяват в княжеството, следвани от възможностите за работа и данъчните придобивки.

„С променящия се политически и икономически пейзаж някои купувачи, след години на обмисляне, смятат, че моментът за преместване е подходящ“, отбелязва консултантската компания.

Решението на британското правителство да отмени правилата за неместни жители, около 74 хил. души, които живеят във Великобритания, но не плащат данъци върху доходите си в чужбина, и несигурността около новия данък върху наследството карат много хора с високо нетно богатство да обмислят преместване в Монако. Те също така считат княжеството за светъл лъч на фона на промените през последно време на данъците върху богатството и плоския данък в Европа.

През 2023 г. Монако отчете 418 продажби на жилища, от които 388 бяха препродажби. Пазарът на препродажби отбеляза спад от 10% на годишна база от гледна точка на сделки, като най-голям спад беше отчетен при по-малките апартаменти вероятно заради промени в процеса по кандидатстване за местожителство.

От 2020 г. правилата за местожителство в Монако изискват кандидатите да наемат или купуват имот, подходящ за размера на домакинството, което увеличи търсенето на по-големи жилища.

По данни на статистическата служба на Монако IMSEE над 60% от продажбите на нови жилища и 21% от предпродажбите миналата година са били за апартаменти с три или повече стаи. Строителните предприемачи реагираха, като предлагат по-големи жилища в новите си проекти.

Поради ограничените терени за строителство новите жилища в Монако са силно променливи. През 2023 г. не бяха добавени никакви нови жилища, но големи проекти като Bay House и Mareterra трябва да донесат на пазара 180 жилища, повишавайки значително предлагането през 2024 г.

Въпреки краткосрочния спад на продажбите цените на имотите в Монако остават устойчиви, като са нараснали с 38% през последните десет години. През 2024 г. ръстът на цените се върна на положителна територия с увеличение от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още