IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Книжата на закъсали китайски строителни компании поскъпнаха с 200% в спекулативна треска

Стимулиращите мерки, приети от властите в Пекин, тласкат нагоре цените на активите през последните дни

11:21 | 02.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Книжата на китайските строителни компании поскъпнаха като никога преди, след като Пекин се присъедини към големите градове, които смекчиха правилата за купувачите на жилища като част от усилията на азиатската страна да спре спада на имотния пазар, предава Bloomberg.

Индексът на Bloomberg Intelligence на акциите на китайските имотни компании нарасна с рекордните 31% в сряда след съобщението от понеделник, че столицата на страната ще улесни неместните жители да купуват имот в централните райони и ще намали изискването за минимална първоначална вноска. Индексът е нараснал с 92% през последните пет борсови дни.

През същия период цените на акциите на някои строителни компании, които спряха да обслужват дълговете си, включително Shimao Group Holdings и Sunac China Holdings, са отбелязали ръст от над 200% всяка. Книжата на Huarong International Financial Holdings поскъпнаха с 463% само в сряда.

Книжата на китайските строителни компании поскъпват след смекчаването на правилата за покупка на жилища. Графика: Bloomberg LP Книжата на китайските строителни компании поскъпват след смекчаването на правилата за покупка на жилища. Графика: Bloomberg LP

Ракетно гориво

Стимулите на Китай тласнаха нагоре цените на активите през последните дни и еуфорията продължи в Хонконг в сряда при повторното отваряне на фондовата борса в града след празници. Индексът Hang Seng China Enterprises отбеляза ръст от 8,4%, воден от строителните компании, и записа 13-и пореден ден на покачване, което е най-дългата поредица от януари 2018 г. насам.

„Решителната позиция за спасяване на имотните пазари от представителите на централното правителство наред с ефекта на богатството от последните силни ръстове на фондовите пазари би трябвало да подобрят пазарната нагласа и да доведат до по-добри продажби в бъдеще“, коментира Реймънд Чън, ръководител на имотните анализи за Китай в компанията CGS International Securities Hong Kong. „Големите градове първи ще се възползват от силното възстановяване на продажбите“, допълва той.

Някои доларови облигации на Sunac поскъпнаха с 16% през последните пет дни, а тези на Cifi Holdings Group отбелязаха ръст от 9%, въпреки че все още се търгуват на дълбоко потиснати нива от под 10 цента от долара. Доларовите облигации на Shimao се търгуваха слабо, тъй като компанията е в процес на подготовка на план за преструктуриране на дълга.

Макар че нагласите на пазара бяха силно положителни в сряда, анализатори на Morgan Stanley призоваха за предпазливост.

„Мерките през последно време ще помогнат за стабилизиране на имотния пазар, но повишаването на цените и съживяването на търсенето ще бъдат предизвикателство. Трайното забавяне от имотния сектор ще доведе до значителен недостиг на търсенето, задържайки растежа под целта“, коментират анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още