IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подлезът пред столичната Централна гара ще бъде отводнен и пребоядисан до края на годината

До края на месеца започва нов план за обновление и обезопасяване на подлеза

15:12 | 01.10.24 г.
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред Централна гара започва до края на месец октомври тази година. Той е изготвен от Столична община, заедно с администрацията на район “Сердика” и кмета на района Момчил Даскалов, съобщават от общината.

Планът е част от по-широката стратегия за развитие на бул. „Княгиня Мария Луиза“ и „Предгаров площад“ и цели да реши дългогодишните проблеми в района, без необходимост от пълна реконструкция.

Мерките, предвидени в плана, целят да подобрят инфраструктурата и да създадат по-безопасна и привлекателна градска среда. Зоната ще бъде освежена, като бъдат премахнати течовете от неизправните оттоци, измазани и пребоядисани основните елементи от подлеза с паметника „Ротонда“. Осветлението в целия подлез ще бъде подменено, ремонтирано и доизградено със съвременно, икономично и по-ефективно.

Ще бъдат осигурени охрана и видеонаблюдение, както и постоянно почистване и поддържане на зоната. Предвижда се също да бъде възстановена поне отчасти достъпната среда до спирката на метрото. Друга мярка е социалното и културно оживяване на пространството чрез отдаване на помещенията за минимален наем към граждански организации за различни дейности и превръщане на мястото в зона за арт и други събития.

Вече е проведено първото събитие – музикалният фестивал „S’cool Rock Fest - Урок по рок“.

Някои от основните дейности вече са в процес на реализация. Започнати са ремонтни работи по отводняването и пребоядисването на подлеза, които трябва да приключат до края на 2024 г. Подмяната на осветлението е възложена и очаква финансиране, за да се премине към изпълнение.

Проведени са срещи с различни организации за наемане на помещенията и превръщането на пространството в културен център. В момента се извършва ремонт на помещение за социален и образователен център „Сердика“, който ще бъде част от новата визия за зоната.

Обсъдени са били мерки за засилване на физическата охрана, увеличаване на видеокамерите и изолиране на рискови зони, като е започнало поетапното им изпълнение. Обсъдени са и мерките на Агенция за социално подпомагане и частни организации при работа с бездомни и граждани в риск.

Предвижда се движението по бул. „Мария Луиза“ да бъде реорганизирано с изграждане на пешеходни пътеки на кота „нула“ при кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Мария Луиза“ с цел безопасност и комфорт за гражданите и изолиране на рискови за сигурността и реда зони. Мярката вече е обсъдена.

В процес на обсъждане е и нов план за почистване и поддържане на зоната след завършване на планираните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още