IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведските имотни компании продават облигации с най-бързия темп от три години

Те са продали облигации на стойност 7,8 млрд. долара през първите три тримесечия на тази година

21:30 | 01.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведските имотни компании се връщат към облигационния пазар в брой, който е наблюдаван за последно през силната 2021 г., тъй като спадащите лихвени проценти водят до ръст на емитирането на облигации, пише Bloomberg.

Имотните компании в страната са продали облигации на стойност 7,8 млрд. долара през първите три тримесечия на 2024 г., изпреварвайки общите годишни емисии във всяка от последните две години, сочат събрани от Bloomberg данни.

„Сега емитираните от имотни компании облигации съставляват около 70% от общо емитираните корпоративни облигации в крони благодарение на понижаването на лихвите от централната банка“, коментира Андерс Холмлунд, ръководител на облигационния отдел в компанията Svenska Handelsbanken AB.

Увеличаването на продажбите на облигации е в контраст с миналата година, когато компаниите за недвижими имоти от скандинавската страна бяха едни от най-тежко засегнатите от нарастващите лихви по заемите и намаляващите оценки на имотите. Компании като Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB и Heimstaden Bostad AB бяха сред принудените да продадат активи, да намерят нови акционери или да търсят алтернативно финансиране.

Шведските имотни компании се завръщат на облигационния пазар. Графика: Bloomberg LP Шведските имотни компании се завръщат на облигационния пазар. Графика: Bloomberg LP

Сега на по-широкия кредитен пазар, където се купуват и продават облигациите, имотните компании водят по възвръщаемост от началото на годината в европейския индекс на облигациите с висока доходност. Инвеститорите очакват този клас активи да бъде един от първите победители от началото на цикъла на понижаване на лихвите. При хибридните облигации, най-рисковото парче от дълга на имотните компании, възвръщаемостта тази година достига 170% за десетте най-добре представящи се емисии. Списъкът е доминиран от шведски емитенти, включително Heimstaden и SBB.

Петгодишният кредитен спред, индикатор за лихвите по заемите, е намалял с почти сто базисни пункта от януари за имотните облигации с рейтинг ВВВ в крони, казва Холмлунд.

Предпочитание към кроната

Около 80% от продажбите тази година са били деноминирани в крони, сочат събрани от Bloomberg данни.

Темпът на смекчаване на паричната политика от Riksbank насърчава имотни компании като Fastighets AB Balder да установят четири нови емисии в шведски крони тази година, а също и да посегнат към предишни емисии. Heimstaden продаде облигации на родния си пазар през август за първи път от две години и половина.

Недвижимите имоти водят по възвръщаемост в индекса на облигациите с висока доходност. Графика: Bloomberg LP Недвижимите имоти водят по възвръщаемост в индекса на облигациите с висока доходност. Графика: Bloomberg LP

Емисиите в евро все още не са нараснали със същите обеми. Но Castellum успя да финализира сделка в евро миналия месец, а инвеститорите са „възприемчиви“ към продажби от имотни компании с инвестиционен кредитен рейтинг, казва Кристофър Стромбек, ръководител на отношенията с инвеститорите и корпоративните финанси в компанията.

Разходите за финансиране остават относително високи и инвеститорите, включително abrdn plc., продължават да гледат по-предпазливо към сектора след кризата с финансирането миналата година.

„Много от скандинавските имотни компании все още имат твърде голям дълг за новата лихвена среда“, счита Томас Лейс, инвестиционен директор на abrdn. Той признава, че натискът върху имотните компании се е смекчил, откакто лихвите поеха надолу, но отбелязва, че секторът „остава много чувствителен към пътя на лихвените проценти и оставащите слабости в управлението ще ограничат възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
isabellathan990
преди 3 часа
искам да благодаря на DR Apata, човекът, който ми помогна да оправя брака си и да накара съпруга ми да ме обича повече, ако имате брачен проблем, можете да се свържете с него директно на -Email- drapata4***gmail.com, можете също да изпратите Whatsapp/viber него с този номер (+447307347648).той е правилният човек, който може да ви помогне с проблема ви с брака, желая ви всичко най-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още