IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Маями е градът с най-висок риск от имотен балон в света

Опасността от формиране на балон на имотните пазари в големите градове намалява за втора поредна година, сочи индекс

20:30 | 25.09.24 г. 4
Цените на жилищата в света достигнаха дъното, тенденциите в бъдеще ще зависят от перспективите пред икономиката, счита UBS. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата в света достигнаха дъното, тенденциите в бъдеще ще зависят от перспективите пред икономиката, счита UBS. Снимка: Bloomberg LP

Американските градове, включително Маями и Бостън, са силно застрашени от формирането на балони на техните имотни пазари, въпреки че в световен мащаб имотните дисбаланси намаляват, сочи доклад на UBS Group.

Цените в Маями са нараснали с почти 50% от края на 2019 г., подкрепени от процъфтяващия пазар на луксозни имоти. Рискът от балон е нараснал до „висок“ тази година и това отрежда на града първото място в класацията на глобалните градове, отбелязва UBS, която публикува всяка година глобален индекс на имотните балони.

Токио и Цюрих са съответно на второ и трето място сред големите градове в света, които са най-застрашени от имотен балон, определен от UBS като значително и трайно неточно задаване на цената на актив, чието съществуване не може да бъде доказано, освен ако не се спука. Общият риск от имотен балон в света намалява за втора поредна година, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити водят до корекции на много пазари, включително Париж и Хонконг.

Градовете с най-висок риск от имотен балон според индекса на UBS. Графика: Bloomberg LP Градовете с най-висок риск от имотен балон според индекса на UBS. Графика: Bloomberg LP

В десетката на градовете с най-голям риск от имотен балон попадат още Лос Анджелис, Торонто, Женева, Амстердам, Сидни, Бостън и Ванкувър.

На обратния полюс Сао Пауло е с най-нисък риск от имотен балон сред анализираните градове. Малка опасност от балон на имотния пазар е отчетена също в Сан Франциско и Ню Йорк, а в Европа в категорията на градовете с нисък риск попадат Лондон, Париж, Стокхолм, Милано и Варшава.

Очаква се жилищните пазари отново да наберат инерция и цените да нараснат през следващите няколко тримесечия, тъй като повишаването на наемите в градовете подкрепя търсенето, отбелязва UBS.

„Реалните цени на жилищата в много градове достигнаха дъното. Перспективите пред икономиката ще определят динамиката на тенденциите при цените в бъдеще в по-голяма степен, отколкото в предишни години“, се казва още в доклада.

Цените на жилищата в САЩ нараснаха, тъй като предлагането ограничава купувачите, а продавачите изчакват понижаване на лихвите. Спадът в обема от сделки затяга предлагането, тъй като пазарите замръзват в очакване на по-добри времена, отбелязват още авторите му.

Цените на жилищата в Европа намаляха най-много, тъй като нарастващите лихви по ипотечните кредити предизвикаха сътресения на имотните пазари. Най-силните ценови корекции от 20% или повече спрямо нивата преди пандемията бяха наблюдавани в градове като Франкфурт, Мюнхен, Стокхолм и Париж, които показваха висок риск от имотен балон в предходните години.

Разрешенията за строеж намаляват в повечето градове на фона на влошаването на условията за финансиране, а реалните наеми са се увеличили със средно над 5% през последните две години. Това е намалило финансовата достъпност на жилищната площ за квалифицирани служители в сектора на услугите средно с 40% спрямо 2021 г., сочи докладът.

В много градове достъпността на жилищата остава ограничена. Закупуването на апартамент с площ от 60 кв. м надвишава бюджета на хората, които получават среден годишен доход в квалифицирания сектор на услугите в повечето градове в света. В Хонконг дори хората, които получават два пъти по-високи доходи от средните, биха се затруднили да си позволят апартамент с такъв размер. Цените на жилищата остават откъснати от доходите на местните жители и в Токио, Париж, Лондон и Тел Авив, където са необходими над десет средни годишни заплати за придобиването на апартамент с площ от 60 кв. м.

Недостъпните жилища често са сигнал за силни чуждестранни инвестиции, затегнати градоустройствени правила и строги регулации на наемния пазар. Отслабване на търсенето от инвеститори повишава риска от ценова корекция и натежава върху дългосрочните перспективи за поскъпване на жилищата, отбелязва UBS.

За сметка на това относително малко годишни заплати са необходими за закупуването на апартамент в Сан Франциско, Маями, Мадрид и Стокхолм, което прави ценовите нива в тези градове по-устойчиви.

Предвид високите доходи закупуването на апартамент с площ от 60 кв. м изглежда относитело постижимо и за жителите на Бостън, Дубай, Франкфурт, Лос Анджелис, Женева и Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 14 часа
В бг от 2008 насам потребителската инфлация е над 100 процента, тази на заплатите е около 100 пр. А тази на сцените на имотите е от 100 до 300 пр. Тоест почти колкото Маями.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 14 часа
В България не е по различно. Чрез измерване на това колко долара са необходими за закупуването на една и съща къща с течение на времето чрез метода на двойките продажби, индексът на Кейс-Шилър е мярка за инфлацията на цените на жилищата. Маями имаше 329% инфлация на цените на жилищата от 2000 г. насам, докато индексът на потребителските цени, който проследява промените в цените на потребителските стоки и услуги, се повиши с 85% през същия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 14 часа
До: wart да бе,,, като гледам си вървят повече от добре... :D:D Но ти си чакай, друга *** чака армията ви д загрее, Вие сте специалисти в чакането на светлото съвецко бъдеще! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 18 часа
"''''Маями е градът с най-висок риск от имотен балон в света " Тя Америка е надут балон който рано или късно ще се спука на там вървят нещата. Само с печатане на Зелената хартия нещата не вървят повече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още