IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България и само още четири европейски страни имат полупрозрачни имотни пазари

Страната ни заемо 43-о място сред 89 страни в класация на консултантска компания за 2024 г.

15:19 | 20.09.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

България е на 43-о място сред 89 страни в индекс за 2024 г. на консултантската компания JLL за прозрачност на имотните пазари и е поставена в групата на т. нар. "полупрозрачни" пазари. В тази група влизат само още четири европейски държави – Гърция, Хърватия, Словения и Сърбия. Всички останали страни от Европа попадат в групите на прозрачните и силно прозрачните пазари.

Великобритания е най-прозрачният имотен пазар в света, следвана от Франция и САЩ, сочи индексът. В челната десетка попадат още Австралия, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция и Германия.

На обратния полюс Ирак, Етиопия и Гватемала са страните в света с най-непрозрачни имотни пазари.

Най-прозрачните пазари в света са регистрирали най-голям ръст в индекса на JLL за 2024 г., като задават нови стандарти в интегрирането на технологии, наличието на по-дълбоки данни и информацията за климата, отбелязва консултантската компания.

САЩ, Канада, Франция и Австралия са сред страните, които отбелязват най-голямо подобрение в представянето си, а Сингапур влиза в групата на „силно прозрачните“ пазари за първи път, подкрепен от вниманието на властите към устойчивото развитие и цифровите услуги.

Водещите страни в индекса за прозрачност на имотните им пазари са привлекли над 1,2 трлн. долара преки инвестиции в бизнес имоти през последните две години, или над 80% от общата сума на глобално равнище. Най-прозрачните пазари в света, които се характеризират с най-ниския риск и най-високите нива на прозрачност около търсенето и динамиката при ценообразуването, особено в растящите имотни сектори, са в позицията да поведат цикличното възстановяване на ликвидността с нарастването на дейността на капиталовите пазари.

След групата на силно прозрачните пазари редица големи страни са постигнали напредък и са съсредоточени върху постигането на по-високи нива на институционализация, включително Индия, водещите градове в континенталната част на Китай и Южна Корея в Азиатско-Тихоокеанския регион, ОАЕ и Саудитска Арабия в Близкия изток и Северна Африка. Тези пазари се радват на силни перспективи в дългосрочен план.

Пазарите в тези страни ще изискват значително разширяване на градската инфраструктура през идното десетилетие, но заедно те са привлекли едва 6% от инвестициите в света от 2022 г. насам. Това показва мащаба на възможностите пред тях с подобряването на прозрачността, отбелязват от JLL.

Напредъкът в останалите страни е ограничен и държавите по-надолу в класацията ще трябва да ускорят темпа, за да запълнят празнините относно прозрачността на имотните им пазари, счита консултантската компания.

AI подобрява прозрачността и създава конкурентно предимство

По-масовото навлизане на генеративен изкуствен интелект (AI) засилва очакванията за въздействието на технологиите върху недвижимите имоти. Инвестициите в изкуствен интелект растат и макар че много приложения са в експериментална фаза, те вече повишават прозрачността в индустрията, като помагат за прегледа и обобщаването на огромни обеми от правни документи, автоматизират управлението на сгради, захранват интерактивното градско и архитектурно проектиране и позволяват безпрецедентна скорост и по-детайлен анализ на данните при оценки и анализи.

Но извличането на пълната стойност от AI ще изисква значителни усилия и инвестиции в създаването на точната архитектура и управление за анализ на стандартизирани данни, които могат да бъдат използвани за захранване на модели. Повечето компании и правителства все още не разполагат с тях. С развитието на капацитета изкуственият интелект предлага възможност за значителен напредък в производителността и прозрачността, отбелязва JLL.

Нараства значението и на прозрачността на данните в областта на устойчивото развитие с наближаването на крайния срок за намаляване наполовина на въглеродните емисии до 2030 г. Все повече страни и градове си поставят задължителни дългосрочни цели за декарбонизация. С нарастването на изискванията за енергийно представяне на новите сгради, за докладване на напредъка в областта на устойчивото развитие и за поемането на корпоративни ангажименти устойчивостта е най-големият двигател на подобрението на прозрачността през 2024 г., пишат консултантите.

Въпреки постигнатия напредък до момента показателите за устойчиво развитие остават сред най-непрозрачните в света. Много страни все още са в начален етап на проследяване на действителния си портфейл с емисии, на представянето на ниво сгради и на климатичния риск, а липсата на стандартизирана информация и процеси допринасят за притесненията относно качеството на данните.

Пазарите с най-ясния дългосрочен път към по-устойчиви недвижими имоти като Франция, Япония, водещите градове в САЩ и Великобритания ще предложат най-прозрачната и предсказуема среда, ще помогнат в отговора на проблема със значителния недостиг на нисковъглеродни сгради и ще позволят на наемателите да вземат решения за локацията и пространството с увереност. Те ще позволят на правителствата да изпълнят целите си за декарбонизация, а на инвеститорите – да подсигурят портфейлите си с имоти в бъдеще, пишат от JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още