IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централни хали в София и пазар в Благоевград получиха големите награди за архитектура (СНИМКИ)

Общо 34 проекта участваха в шестото издание на конкурса "Български архитектурни награди", организиран от Камарата на архитектите в България

12:59 | 20.09.24 г.
Фермерски пазар в Благоевград. Снимка: КАБ
Фермерски пазар в Благоевград. Снимка: КАБ

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2024“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ), съобщават от камарата.

Церемонията се проведе вчера в РЦСИ „Топлоцентрала“. Конкурсът е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерството на културата (МК). По традиция отличените проекти се номинират за участие в най-престижния конкурс на Европейския съюз за съвременна архитектура - “Мис ван дер Рое”.

Голямата награда в категория „Опазване на културно-историческото наследство“ получи проектът за реконструкция и преустройство на Централни хали в София. Негови автори са арх. Мария Попмаркова, арх. Ирена Белчева и арх. Андрей Ходкевич. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. по проект на арх. Наум Торбов и е обявена за паметник на културата.

Централни хали в София след реконструкцията. Снимка: КАБ Централни хали в София след реконструкцията. Снимка: КАБ

Проектът цели да консервира и реставрира фасадата на старинното здание в автентичния ѝ вид. Промените в интериора са вдъхновени от първоначалния проект на сградата и следват оригиналната ѝ планова схема, като я адаптират към изискванията на съвременната търговска дейност.

С голямата награда в категория „Нови проекти“ беше удостоен проектът за реконструкцията на Фермерския пазар в Благоевград, реализирана по проект на United Master Architects. Целта е трансформация на зоната в съвременно, атрактивно и многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски акцент и магнит.

В рамките на конкурса бяха връчени и седем специални отличия. Три от тях са в категория „Опазване на културно-историческото наследство“.

Първото е за консервацията, реставрацията и социализацията на тракийска гробница и култов комплекс „Оструша“ по проект на „Виртуално наследство“. Храмовият комплекс се намира в землището на с. Шипка, община Казанлък, и е открит през 1993 г. от Георги Китов.

 Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша“. Снимка: КАБ Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша“. Снимка: КАБ

Целта на проекта е да се изгради постоянно защитно и експозиционно покритие, което да създаде подходящи условия за опазване и експониране на археологическия комплекс.

Втората награда отиде за реставрацията и социализацията на Хераклея Синтика по проект на студио „Архика“. Античният град се намира в близост до Петрич, местност "Рупите". При археологическите разкопки, ръководени от проф. Вагалински преди повече от десетилетие, са разкрити форумът, жилищни и занаятчийски квартали, част от крепостната стена и акрополът на града.

Хераклея Синтика. Снимка: КАБ Хераклея Синтика. Снимка: КАБ

Проектът е насочен към опазването на материалната, визуалната и функционалната автентичност на археологическия обект.

Hotel Bizzare по проект на Arhis Project получи третото специално отличие в категорията. Той е разположен в охранителната зона на резерват „Одесос – Варна“ в близост до пристанището и жп гарата.

Hotel Bizzare. Снимка: КАБ Hotel Bizzare. Снимка: КАБ

В средата на ΧΙΧ век тук е било оживено търговско-складово средище с множество каменни складове. Проектът включва реставрация на каменната фасада, надстрояване и адаптация на сградата като хотел със заведение с цел социализация в среда от недвижимо културно наследство.

Четири специални награди бяха връчени и в категорията за нови проекти. Първата беше за Апартамент М, проектиран от „Ателие Инджова Ангелов“. Проектът е вдъхновен от средата, в която се намира – в сърцето на Родопите.

Apartment M. Снимка: КАБ Apartment M. Снимка: КАБ

Концепцията е базирана на намерението да се пренесе в съвременността атмосферата на традиционната родопска архитектура. Апартаментът е разположен на последния етаж на съвременна жилищна сграда.

Healing Island по проект на Think Forward получи втората специална награда. Проектът представлява социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“ в Бургас.

Healing Island в Бургас. Снимка: КАБ Healing Island в Бургас. Снимка: КАБ

Проектиран като здравословно градско пространство, в което всеки елемент на средата е с лечебно предназначение, паркът подпомага създаването на здравословни навици чрез общуване с природата, ароматерапия, звукова и водна терапия, физиотерапия.

Hotel Hello Plovdiv по проект на Simple Architecture също беше сред отличените на церемонията. Той се намира на стратегическо място в града, в непосредствена близост до Международния панаир.

Hotel Hello Plovdiv. Снимка: КАБ Hotel Hello Plovdiv. Снимка: КАБ

Проектът представлява цялостно вътрешно и външно преустройство и на съществуващ хотел, познат като Hotel Nord. Целта е да се осъвременят обликът и брандингът на хотела, а сградата да намери своята концептуална връзка с контекста на града.

MIR office building по проект на арх. Петър Торньов получи последната специална награда. Тя е изградена в историческия център на София. Основният подход към сградата оформя своеобразна piazza, която е естествено продължение на уличното пространство към сградата и стига до вътрешен зелен двор - градина.

MIR office building в София. Снимка: КАБ MIR office building в София. Снимка: КАБ

Фасадите на сградата представляват монолитна решетка от видим бетон и мащабни прозорци с алуминиеви рамки.

Проф. д-р арх. Иван Никифоров получи приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Арх. Никифоров оставя ярки следи в изграждането на българските градове от втората половина на двадесети век до днес. Tвopчecĸият му път e cвъpзaн c изработването на много ycтpoйcтвeни плaнoвe, пpoeĸти зa гpaдcĸи цeнтpoвe, жилищни paйoни, ĸypopтни oбeĸти, cлoжни мнoгoфyнĸциoнaлни гpaдcĸи зoни, нacитeни c индивидyaлeн oблиĸ иcтopичecĸи, ĸyлтypни и тъpгoвcĸи cpeдищa.

Общо 34 проекта участваха в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, разделени в две категории - 25 проекта за ново строителство и 9 за опазване на културно-историческо наследство. Тази година председател на международното жури бе Арне Емерсън, партньор в Morphosis с над 27 години опит в архитектурната сфера, автор на множество проекти в САЩ, Азия, Европа и Близкия изток. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на проф. д-р арх. Тодор Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още