IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай обмисля да отмени големи ограничения за покупките на жилища

Мерките целят да повишат търсенето и да съживят пазара, който е в криза от четири години

14:24 | 23.09.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай обмисля да отмени някои от най-големите оставащи ограничения върху покупките на жилища, след като предишните мерки не успяха да съживят замрелия жилищен пазар, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Регулаторите работят по предложение, което би позволило на големи градове като Шанхай и Пекин да разхлабят ограниченията за неместни купувачи, които нямат т. нар. разрешение за местопребиваване за дадената локация хукоу, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е от частен характер. Това е бариера, която много от по-малките градове вече премахнаха.

Правителството може да прекрати и разграниченията между покупка на първи и втори дом, откривайки пътя към по-малки вноски по ипотечните кредити и по-ниски лихви по заемите за второ жилище, допълват източниците.

Държавните ръководители отново са под натиск да спрат спада на жилищния пазар, който навлиза в четвъртата си година, задушава втората по големина икономика в света и лишава от работа милиони хора. Банки, сред които UBS Group и Bank of America, очакват Китай да не постигне целта си за растеж от около 5% за тази година.

Властите обмислят и нови мерки за укрепване на вялия фондов пазар, съобщават източниците, без да разкриват повече подробности. Китайският индекс CSI 300 е отбелязал спад от около 7% тази година и е сред най-слабо представящите се в света.

Предложението ще изисква одобрението на  някои от най-високопоставените ръководители и може да бъде променено, казват източниците.

Индексът на Bloomberg Intelligence на акциите на китайските строителни компании продължи да нараства в петък. Това се случва, въпреки че китайските банки запазиха основните си лихви по жилищните заеми по-рано в петък, попарвайки надеждите за нови парични стимули след понижаването на лихвите от Фед.

Очаква се Китай да не изпълни целта си за растеж на икономиката през 2024 г. Графика: Bloomberg LP Очаква се Китай да не изпълни целта си за растеж на икономиката през 2024 г. Графика: Bloomberg LP

„Подобно разхлабване е полезно, но не и значимо, тъй като от него ще се възползват основно малки градове“, коментира Реймънд Чън, ръководител на анализите на китайския имотен пазар в компанията CGS International Securities Hong Kong. За да промени сегашната тежка среда в имотния сектор, Китай трябва да задейства политиките, които обяви през последните 12-18 месеца, като призива към местните власти да купуват непродадени жилища от строителни компании, допълва той.

Въпреки поредицата от мерки, целящи да подкрепят пазара, имотната криза в Китай не показва признаци на утихване. Спадът на продажбите на жилища и на цените се задълбочи през август, след като въздействието на усилията за разхлабване на политиката отслабна и купувачите свикнаха с по-ниските цени.

Китай даде на местните власти повече възможности да проучат начини за стабилизиране на пазара. Държавният съвет поиска през юни държавните ръководители да продължат да формулират нови политики, които да помогнат за поемането на съществуващите наличности от жилища. Това предизвика очаквания за допълнително финансиране, след като през май Пекин обяви пакет от мерки в подкрепа на сектора, включително по-ниски изисквания за първоначална вноска.

Правителството се стреми също да намали лихвите по заемите. Властите обмислят да позволят на собствениците на жилища да рефинансират ипотечни кредити на обща стойност 5,4 трлн. долара, отпуснати на милиони семейства, с пониженията на лихвите, които някои банки предприеха още този месец.

Досега местните власти в големите градове се въздържат от отмяна на забраната хора, които не разполагат с разрешително за пребиваване, да купуват жилища, ако не са плащали данък върху доходите или социални осигуровки за определен брой години. Политиката беше основното ограничение, използвано за контролиране на цените.

Хукоу, влиятелно разрешение подобно на паспорт, беше използвано от държавните ръководители, за да регулират придвижването на населението и то предоставя достъп до жилища, медицински и образователни ресурси в градовете. Един от рисковете на смекчаването на изискванията за придобиване на жилище за неместни жители в големи градове е, че това може да измести търсенето от по-малките градове и да засили икономическите дисбаланси в Китай.

Столицата Пекин и технологичният център Шънджън запазиха забраната, когато въведоха мерките си за подкрепа през май и юни. Финансовият център Шанхай съкрати през май изисквания период, в който купувачите на жилища без хукоу трябва да са плащали индивидуални данъци, от три на пет години.

Най-големите градове в Китай отдавна се стремят да контролират населението. Държавният съвет потвърди в края на 2022 г. целта си за "смаляване" на ултраголемите градове след началото на коронавирусната пандемия и въведените блокади в Шанхай.

Цените на жилищата в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP

Междувременно властите в Пекин планират да отменят разграничението между обикновени и луксозни жилища в уместен момент, съобщи Beijing Daily в петък, като се позова на правителствен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 дни
Каквото и да прави Китай или други държави свързано с имотните пазари нищо няма да постигнат. Ако свалят лихвите до нула, което няма да.се случи, цените ще изхвърчат още повече. Дойде време за много политици да разберат че пазара трябва да бъде оставен да се регулира сам и не да се свалят лихвите, напротив те сега са в рамките на нормалното дългосрочно погледнато назад в миналото. Цените са тези които трябва да паднат за да се възстанови достъпността, търсенето и сделките. Този пазар не е здра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още