IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на стари жилища в САЩ спадат повече от очакваното, цените поставят нов рекорд

Ограниченото предлагане продължава да оказва натиск върху цените

19:30 | 19.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 2,5% през август на месечна база до общо 3,86 млн. Това сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), цитирани от CNBC.

Това е малко под очакванията на анализаторите, като продажбите са с 4,2% по-ниски от тези през август 2023 г. Така брокерите отчитат три поредни месеца на продажби под границата от 4 млн. единици на годишна база.

Тези данни се основават на вече сключените сделки, така че става дума за договори, които вероятно са били подписани в края на юни и юли, когато лихвите по ипотечните кредити започнаха да се понижават, но не бяха толкова ниски, колкото са днес. Средният лихвен процент по популярните 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва беше малко над 7% в средата на юни, а след това спадна до 6,7% в края на юли, според Mortgage News Daily.

На този фон ограниченото предлагане продължава да оказва натиск върху цените. Средната цена на продадено жилище през август е 416 700 долара, което е с 3,1% повече от същия месец на 2023 г. Това е най-високата цена за август в историята.

Данните сочат още, че продажбите са се увеличили значително за жилищата с цена над 750 000 долара, но са намалели за всички, които струват под 500 000 долара. Хората, които купуват за първи път, са осъществили едва 26% от продажбите през август. Сделките изцяло с пари в брой са достигнали 26%, което е малко по-малко от преди година, но все още е високо в исторически план.

Лихвите по ипотечните кредити продължиха да падат през август и септември, като фиксираната лихва по 30-годишната ипотека вече е 6,15%, което е най-ниската ѝ стойност от около две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още