IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦУМ ще бъде превърнат в център с петзвезден хотел и спа за популяризиране на България

Вътрешността на сградата ще бъде трансформирана в две фази, фасадата няма да бъде променяна

14:28 | 19.09.24 г.
Снимка: Antika World
Снимка: Antika World

Сградата на ЦУМ в центъра на София ще бъде трансформирана в две фази и ще включва изложбени зали, музей на розовото масло, магазини, заведения за хранене, петзвезден хотел. Предвижда се сградата да бъде маркетинг, търговски и туристически център за популяризирането на България като желана дестинация, съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията Antika World, която ръководи проекта за трансформация на емблематичната сграда.

Работата по проекта е започнала преди година и половина във връзка с изложба на древноегипетски паметници в София.

ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World

„Имаме интегрирана концепция как да трансформираме сградата, планираме да включим различни дейности, свързани със забавления, култура, бизнес дейности, ще има и хотелска част“, каза Насър. Той уточни, че трансформацията на сградата, която е с обща площ от близо 50 хил. кв. м, е изцяло български проект. „Имаме регистрирана компания в България и искаме проектът да бъде мост за сътрудничество не само между България и Египет, а и между ЕС и арабските държави“, допълни Насър.

В подземната част ще има две изложбени зали за българската и египетската история, музей с работилница за розово масло и зала за забавление на деца. Предвидени са и пространства за представяне на различни бизнеси от Египет, както и на български марки и продукти. От първия до четвъртия етаж ще бъдат разположени търговска част, заведения за хранене, СПА център, петзвезден хотел. Предвидени са също конгресна зона и пространство за споделена работа, бизнес център и акселератор. Ще има и обособена част за научноизследователска дейност.

ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World

Насър уточни, че наемите на търговските площи в ЦУМ ще бъдат между 50 и 70 евро на кв. м. Агенцията за недвижими имоти „Явлена“ е ангажирана за посредник в привличането на наематели, като вече има заявен интерес.

Насър посочи, че проектът за трансформация на ЦУМ ще обхваща само вътрешността на сградата, а фасадата няма да бъде променяна. В работата по проекта са ангажирани архитектурни компании от България, Египет, Франция и Нидерландия. Първата фаза на реконструкцията ще бъде завършена до април 2025 г., а втората фаза се очаква да приключи до 2027 г.

Сред идеите на проекта е България да бъде рекламирана и като дестинация за целогодишен здравен туризъм. В тази връзка в рамките на медийното събитие бяха подписани споразумения за сътрудничество с Асоциацията на туроператорите и Асоциацията на туристическите гидове в България.

Африка е бъдещето

Африка е бъдещето от демографска гледна точка, икономически възможности и ресурси, България и Европа се нуждаят от този регион като партньор в бъдеще, изтъкнаха участниците в медийното събитие от египетска страна.

ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World ЦУМ след трансформацията. Визия: Antika World

Посланикът на Египет в България Надер Саад припомни, че на инвестиционна конференция между Египет и ЕС в края на юни тази година е бил подписан меморандум за разбирателство, който предвижда отпускането на до 1 млрд. евро като макрофинансова помощ за Египет. Подписани са били и 29 споразумения и меморандуми за разбирателство на стойност 49 млрд. евро с компании от ЕС. Тези споразумения включват проекти като зелен водород, електромобили, инфраструктура, устойчив транспорт и информационни технологии.

„Египет е една от най-стабилните държави в Африка, която демонстрира впечатляващ растеж. Правителството на страната има впечатляваща визия за развитие, растеж и устойчивост“, коментира Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Според Халед Ханафи, генерален секретар на Съюза на арабските камари, съществуват огромни възможности за сътрудничество между Египет и България. „Египет е огромна страна с население от над 110 млн. души, която през последните години претърпя изключително развитие. Страната ни е в отлични отношения с ЕС, с който работи в партньорство от 1994 г.“, изтъкна Ханафи и допълни, че компании от частния сектор на страната му имат голям интерес да навлязат в България. „Те търсят възможности не само да инвестират в страната, но и да имат стратегическо партньорство“, подчерта той.

„Нашата цел е да променим класическия начин на правене на бизнес, който е линеен – внос и износ, и да се насочим към стратегически съюзи, партньорства, които позволяват на всяка от страните да оптимизира ползите не само от взаимните си пазари. Първата крачка в тази посока е проектът за трансформация на ЦУМ“, отбеляза Ханафи. Той допълни, че ЦУМ ще бъде не само търговски център, а и хъб, който ще свързва Близкия изток и Африка с България и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още