IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-скъпите жилища в Лондон трудно намират купувачи

Купувачите са в изчаквателна позиция до представянето на бюджета на 30 октомври

14:16 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-скъпите жилища в Лондон се продават трудно, като търсенето и сделките намаляват. Според нов доклад на консултантската компания Knight Frank в 12-те месеца до края на юли е имало с 22% по-малко сделки на цена над 10 млн. паунда (13,2 млн. долара) спрямо същия период от 2022 до 2023 г., пише Bloomberg.

Картината е по-мрачна за най-скъпите имоти – регистрирани са само десет продажби на цена над 30 млн. паунда в сравнение с 38 в предишния период. Общо обемът на продажбите на суперлуксозни имоти в Лондон е достигнал 2,77 млрд. паунда в 12-те месеца до юли спрямо 4,3 млрд. паунда през същия период до юли 2023 г.

„Нагласите на пазара на луксозни имоти в центъра на Лондон са значително влошени“, коментира брокерът на недвижими имоти Камила Дел, основател на компанията Black Brick. „Сегашният пазар ми напомня малко за финансовата криза от гледна точка на това, което виждаме като обем на наличните жилища, намаления на цените и притеснение на пазара от купувачите“, допълва тя.

Брокерите отдават голяма част от несигурността на пазара на изборите през юли, на които се очакваше да се стигне до смяна на правителството. Лейбъристката партия, която постигна убедителна победа, последователно изпреварваше консерваторите, които управляваха повече от десет години. Високите лихви също натежаха върху нагласите. Английската централна банка (АЦБ) пристъпи към първото си понижение на лихвите от четири години насам едва този август.

Сега несигурността идва от плановете на новото правителство, особено несигурността около новия данъчен режим, коментира Стюарт Бейли, ръководител на отдела за продажби на суперлуксозни имоти в Лондон в Knight Frank. Новото лейбъристко правителство заговори за повишаване на данъците, включително възможно увеличаване на ставката върху капиталовите печалби и върху наследството, които ще бъдат обявени в новия бюджет на Великобритания, очакван на 30 октомври.

Възможно е също така правителството да промени системата си за 74-те хиляди души, живеещи във Великобритания, които не плащат данъци върху доходите си, генерирани извън страната. В тази група влизат някои от най-богатите хора в света и тези, които са достигнали до най-високите позиции във финансовия свят. Над 20% от банкерите с най-високи доходи във Великобритания в даден момент са заработвали средствата си извън страната, сочи изследване от 2022 г. Съпругата на бившия британски премиер Риши Сунак също имаше статут на неместен жител.

Въпросите без отговор около по-високите данъчни режими и планове за премахване на преференциалното данъчно третиране за богатите чужденци притесняват богатите купувачи, коментират брокери.

„Бюджетът кара хората да възприемат изчаквателен подход, затова няма значение дали той е добър, лош или грозен. Въпросът е, че е несигурен, затова хората се колебаят“, коментира Бейли. Той допълва, че се намираме в долната част на 10-годишен цикъл на понижаване на цените и очаква продавачите да намалят цените, за да постигнат сделки.

Според доклада средните цени на луксозните имоти в центъра на Лондон на цена от над 10 млн. паунда са с 14% под връхната им точка през септември 2015 г. Положението е още по-драматично в доларово изражение, където спадът е с 25% предвид отслабването на паунда след гласуването за Brexit през 2016 г. Това се вижда в броя на американските купувачи, които пристигат на пазара в Лондон. Техните долари остават все повече в миналото.

„Ако сте купувач, особено купувач, разполагащ с пари в брой, моментът е изключително добър за покупка в тази ниска точка на пазара, когато няма голяма конкуренция с други купувачи“, коментира Бейли за сегашния пазар на суперлуксозни имоти. Той го определя като „притеснителен“, особено във високия сегмент. „Но се намираме във вакуумен период, в който отлагаме взимането на решение, като нищо няма да се случи до представянето на бюджета“, отбелязва Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още