IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските продавачи на жилища повишават цените два пъти по-бързо от обикновено

Голямото неизвестно за жилищния пазар в страната е бюджетът, който ще бъде обявен на 30 октомври

09:37 | 17.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени на жилищата във Великобритания нарастват два пъти по-бързо от средния си дългосрочен темп през септември, което показва нов оптимизъм сред продавачите на жилища след първото понижаване на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) от над четири години насам, пише Bloomberg.

Средните цени на жилищата, които излизат на пазара, са се повишили с 0,8% до 370 759 паунда (487 хил. евро), сочат данни на имотния портал Rightmove. Макар че продавачите обичайно повишават цените през септември, мащабът на ръста този месец показва, че по-ниските лихви по жилищните заеми и увеличаването на имотите за продажба отключват натрупаното търсене през миналата година.

Покупката на жилище става по-достъпна благодарение на повишаването на реалните доходи и смекчаването на лихвите по ипотечните кредити след понижаването на лихвите от АЦБ на 1 август, за първи път от началото на пандемията. Търсенето нараства, а средният брой на наличните имоти на брокер е най-високият от 2014 г., съобщава Rightmove. Това повишава броя на договорените продажби с над една четвърт спрямо 2023 г.

„Дейността през есента започва рано със силно възстановяване както при купувачите, така и при продавачите в сравнение с по-вялия пазар по това време на годината“, коментира Тим Банистър, директор на имотните анализи в Rightmove. „Сигурността, че ще има ново правителство, последвана от първото от четири години насам понижаване на лихвите от централната банка, вдъхнаха енергия на пазара, като създадоха възможности за купувачите да предприемат действия“, допълва той.

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали по-бързо от обичайното през септември. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания са нараснали по-бързо от обичайното през септември. Графика: Bloomberg LP

Цените на жилищата са с 1,2% по-високи в сравнение с година по-рано. Данни на Кралския институт на лицензираните брокери на недвижими имоти, публикувани неотдавна, показаха, че търсенето от купувачите и продажбите са нараснали през август, а данни на Halifax показаха, че цените на жилищата са се доближили до рекордни върхове миналия месец.

Строителството на жилища във Великобритания расте с най-бързия си темп от почти две години. Това е добра новина за премиера Киър Стармър, който обяви план за строителство на 1,5 млн. нови жилища през идните пет години.

Но експертите предупреждават, че все още има източници на несигурност на пазара. Голямото неизвестно е бюджетът, който ще бъде представен на 30 октомври. Очаква се финансовият министър Рейчъл Рийвс да повиши данъците, за да запълни черна дупка в публичните финанси в размер на 22 млрд. паунда.

„Важно е да се види какъв ще бъде ефектът на бюджета в края на следващия месец върху жилищния пазар и дали днешните данни отразяват желание на потребителите да се сдобият с имот преди възможни промени на сегашната данъчна структура“, коментира Нейтън Емерсън, главен изпълнителен директор на компанията Propertymark.

Средният период за покупка на имот на пазара сега е 60 дни, с три дни повече от миналата година, и купувачите остават чувствителни към цените, отбелязва Rightmove. Средната лихва по петгодишните жилищни заеми с фиксиран лихвен процент все още е 4,67%, под връхната точка от 6,11% през юли, но почти два пъти повече от нивата през септември преди три години.

Затегнатият трудов пазар предпази доходите на домакирствата при миналогодишната рецесия, което предотврати голям спад на цените на жилищата. Сега това започва да се променя, тъй като компаниите забавят наемането на служители в отговор на несигурността преди бюджета, както и на по-високите разходи, свързани с повишаването на минималната заплата по-рано тази година.

Данни на Конфедерацията по наемането на служители и заетостта показаха, че работодателите са обявили с 3,2% по-малко свободни работни места през август спрямо предходния месец, а новите работни места намаляват в повечето области на Великобритания.

„Няма съмнение, че трудовият пазар остава вял в сравнение с предишни години, като летните отпуски също засягат темпа на наемане на служители“, коментира Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на компанията REC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още