IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийски магнат плати 21 млн. паунда за жилище в лондонския квартал "Нотинг Хил"

Това е една от най-големите жилищни сделки във Великобритания за тази година

14:21 | 13.09.24 г. 1
Квартал "Нотинг Хил" е популярен сред чуждестранните купувачи тази година въпреки затягането на по-широкия пазар. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Квартал "Нотинг Хил" е популярен сред чуждестранните купувачи тази година въпреки затягането на по-широкия пазар. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Индийски магнат, който стои зад империя за дрехи, плати 21 млн. паунда (27 млн. долара) за жилище в лондонския квартал „Нотинг Хил“. Това го прави една от най-големите жилищни сделки във Великобритания тази година, която е в контраст с по-широкото забавяне на продажбите на луксозни имоти, предава Bloomberg.

Хариш Ахуджа, който притежава и управлява компанията Shahi Exports Pvt., е купил осеметажната жилищна сграда през юли, сочат британски документи. Синът му Ананд Ахуджа и снаха му Сонам Капур, която е боливудска звезда, планират да използват част от обширния имот като дом на двойката след преустройство. Отделна част от сградата вероятно ще бъде превърната в апартаменти, съобщават запознати с въпроса източници, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да обсъждат публично плановете на семейството.

Имотът е с площ от над 1850 кв. м и се намира на кратко пешеходно разстояние от Kensington Gardens, преди това той е бил собственост на регистрирано във Великобритания благотворително дружество и религиозен орден, сочи брошура, видяна от Bloomberg News.

Закупеният от Ахуджа имот е един от малкото, които са сменили собствеността си за над 20 млн. паунда тази година. Сред останалите е имение в „Мейфеър“, което беше продадено за 27 млн. паунда, или с 33% отстъпка, от петролните магнати и колекционери на картини Фатима и Ескандар Малеки. Но делът на покупките от индийци на първокласни жилища в центъра на Лондон се повиши с 3% между 2019 и 2023 г., най-голямото увеличение за този период сред отделните групи националности, сочат данни на компанията Hamptons International.

По-рано този месец отделни индийски купувачи се сдобиха с апартаменти в „Мейфеър“ за 7,85 млн. паунда и 9,15 млн. паунда. Първият преди време е бил собственост на графиня Рейн Спенсър, втората съпруга на бащата на покойната принцеса Даяна. Брокерът Питър Уедъруел, който участвал в сделките, очаква още индийски купувачи в Лондон поради нарастващото богатство в азиатската страна и желанието им да разпространят имотните си активи в цял свят.

През последните години също имаше големи сделки с участието на индийски милиардери. Миналото лято Рави Руя купи имение за 113 млн. паунда с гледка към Риджънтс парк. Няколко месеца по-късно индийският магнат в областта на ваксините Адар Пунавала се договори да плати около 138 млн. паунда за имение в „Мейфеър“, в което живееше под наем, от полската милиардерка Доминика Кулчик, най-голямата жилищна сделка във Великобритания за 2023 г.

Но напоследък пазарът на луксозни имоти в британската столица е под натиск заради предстоящата промяна на правилата за неместни жители във Великобритания, която ще отмени преференциалното третиране на богати чужденци. Сделките с имоти на цена 5 млн. паунда или повече са намалели с 19% през юли спрямо година по-рано, сочат данни на компанията за анализи LonRes.

Западният лондонски квартал „Нотинг Хил“, който стана известен с едноименната романтична комедия от 1999 г. с участието на Хю Грант и Джулия Робъртс, е популярен сред чуждестранните купувачи тази година въпреки затегнатия пазар. Американски купувач придоби къща в квартала за 32 млн. паунда, като премести семейството си, за да разшири бизнеса си във Великобритания.

Ахуджа-старши изгради състоянието си чрез Shahi Exports, която според местно подразделение на Fitch Ratings снабдява международни марки, включително Uniqlo, Decathlon и H&M. Компанията оперира над 50 завода и има над 100 хил. служители, става ясно от сайта ѝ.

Синът на Ахуджа Ананд е директор на Shahi Exports и също така управлява собствена компания за търговия на дребно. Съпругата му Сонам Капур е най-известна с ролите си в боливудски филми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 1 час
В Източен Кенсингтън има една дълга поредица от "блокчета", в които всеки един апартамент струва х 20 милки в паунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още