IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемателите на апартаменти в Ню Йорк получават известно успокоение от рекордно високите цени

Наемите в Манхатън са отбелязали годишен спад в три от последните четири месеца

21:30 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемателите на апартаменти в Ню Йорк са получили известно облекчение през август, тъй като наемите са намалели в обичайно най-скъпия месец от годината, пише Bloomberg.

В Манхатън новите наемни договори са се подписвали при средна цена от 4245 долара, което е спад с 3,5% спрямо предходния август, когато цените достигнаха исторически връх, сочат данни на компанията за имотни оценки Miller Samuel и на компанията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate. Средните цени са намалели на годишна база и в Бруклин и Куинс.

Спадът в Манхатън е трети годишен спад през последните четири месеца и е сигнал за леко охлаждане на пазара след похода през 2023 г. до рекордни върхове. Наемите може да продължат да намаляват до края на годината, тъй като есента и зимата обикновено не са толкова конкурентни. Спадащите лихви по ипотечните кредити може също да помогнат за смекчаване на конкуренцията за наемане на жилища, тласкайки повече хора да станат купувачи, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

„Наемният пазар в Ню Йорк прави преход към по-меки условия и наемателите ще се възползват от по-ниски цени. Това не означава, че наемателите трябва да очакват значителна корекция занапред, но има потенциал за известни скромни спадове в бъдеще“, допълва той.

Наемите на апартаменти в Ню Йорк остават под рекордните върхове. Графика: Bloomberg LP Наемите на апартаменти в Ню Йорк остават под рекордните върхове. Графика: Bloomberg LP

Наемите няма да намалеят рязко, отчасти защото все още търсенето е голямо. Новоподписаните наемни договори са нараснали на годишна база във всеки от трите квартала, които компаниите следят. Милър отдава това на факта, че вместо да приемат повишения на наемите при подновяване на договорите им наемателите търсят по-добра стойност. Това в замяна прибавя жилищата им към наличностите и дава на други бъдещи наематели на апартаменти повече избор.

В Манхатън 11 065 обяви са били налични към края на август, което е почти два пъти повече от предлагането година по-рано, съобщават компаниите.

Макар че това дава известно успокоение на нюйоркчани, които са изправени пред ожесточена конкуренция през последните години, изгодните сделки на пазара не са толкова много. Средните цени по новите наемни договори в Манхатън миналия месец все още са били с 21% по-високи, отколкото през август 2019 г., преди пандемията, а една пета от наемателите са плащали повече от това, което е искал наемодателят, казва Милър.

„Излизаме от ера на бърз ръст на цените на наемите и се насочваме към друга на по-голяма стабилност. Ще има известно успокоение, но то ще бъде относително предвид вече високите наеми“, отбелязва той.

Средните наеми по новите наемни договори в Бруклин са достигнала 3650 долара, което е спад с 5,2% спрямо година по-рано. В северозападната част на Куинс, кварталите най-близо до Манхатън, средният наем е намалял с 9,2% до 3541 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още