IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Радев: Новите мерки при ипотечните заеми целят овладяване на експанзията, а не стагнация

Мерките няма да засегнат настоящите кредитополучатели, каза управителят на БНБ

21:35 | 11.09.24 г.
Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) прие днес на заседание на своя Управителен съвет да въведе конкретни изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. 

Това се случва на фона на продължаваща експанзия в сектора на жилищното кредитиране, чийто ръст достигна близо 25 на сто на годишна база през юли. Отчетеното повишение идва, след като през пролетта БНБ обърна внимание на търговските банки кои показатели при отпускане на кредити, обезпечени с жилищен имот, трябва да съблюдават. Тогава жилищното кредитиране също отчиташе двуцифрен растеж.

Въвеждането на новите мерки е "логична стъпка в системния ни подход по тази тема. Нека да напомня, че по-рано тази година ние преминахме от статистическо към надзорно наблюдение на ипотечното кредитиране със съответни задължителни изисквания към банките", заяви Димитър Радев. Управителят на БНБ посочи пред БТА, че "търсен ефект е овладяване на експанзията, а не стагнация, по отношение на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти".

Той отбеляза още, че мерките няма да засегнат настоящите кредитополучатели.

Радев обяснява, че задължителните за банките лимити на показатели за ипотечно кредитиране, които влизат в сила от 1 октомври т.г., са по три линии: първо, съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението – 85 на сто; второ, съотношение между размера на месечното плащане по дълга и месечния доход на кредитополучателя – 50 на сто; и трето, максимален срок по договора за кредит – 30 години.

Според управителя на БНБ без всякакво съмнение банките ще успеят да се подготвят за изпълнението на тези мерки от 1 октомври, тъй като системата за ефективно управление на процеса е напълно изградена и включва методология, отчетност и механизми за контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още