IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ падат до най-ниското си ниво от февруари 2023 г.

Междувременно броят на ипотечните заявления за рефинансиране расте с 0,9%, доближавайки се до най-високото си ниво от май 2022 г.

17:02 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ се понижиха миналата седмица до най-ниското си ниво от февруари 2023 г., което насърчи купувачите на жилища и стимулира увеличаването на молбите за рефинансиране – добра новина за пазара на недвижими имоти, съобщава Bloomberg.

Лихвата по 30-годишните фиксирани ипотеки спадна с 14 базисни пункта до 6,29 на сто през седмицата, приключила на 6 септември, отбелязвайки шестото поредно седмично понижение, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери (МВА).

По-ниските финансови разходи доведоха до ръст от 1,8% на индекса, отразяващ подадените документи за покупка на жилище, който достига най-високото си ниво от близо два месеца. Междувременно броят на ипотечните заявления за рефинансиране расте с 0,9%, доближавайки се до най-високото си ниво от май 2022 г.

Седмици на спад на лихвите по ипотечните кредити помагат на повече потенциални купувачи да се насочат към пазар, който все още е изправен пред предизвикателства в лицето на ниските нива на запаси от жилища на вторичния пазар и високите цени.

Средната лихва по 15-годишните ипотечни договори спадна с 27 базисни пункта до 5,71%, отчитайки най-ниската си стойност от февруари 2023 г. Ипотеките с регулируем лихвен процент също отбелязаха спад по отношение на цената.

Проучването на MBA, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, използва данни на ипотечни банкери, търговски банки и други финансови дружества. Данните обхващат повече от 75% от всички молби за жилищни ипотеки на дребно в САЩ.

Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ продължават да падат. Графика: Bloomberg Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ продължават да падат. Графика: Bloomberg

Данни на МВА от август показаха, че рефинансирането на ипотеки в САЩ записва най-големия си ръст от първите дни на пандемията на фона на по-ниските разходи по заеми.

Инвеститорите сега очакват Федералният резерв да предприеме по-агресивни намаления на лихвените проценти на своето септемврийско заседание, което ще осигури допълнителен тласък за пазара.

Въпреки че ипотечните лихви се задържат под 7%, растящите цени на жилищата ограничават покупателната активност. Данни на Националната асоциация на брокерите показват, че цените са се повишили с 4,9% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

В 48% от пазарите в САЩ се изисква доход от най-малко 100 хил. долара, за да бъде отпусната ипотека с 10% самоучастие. През първото тримесечие това е било така в 40,7% от пазарите на недвижими имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още